Кабинетът назначил осъждан, но „рехабилитиран“ за областен управител на Шумен

0
364
Владимир Йолов

Владимир Йолов нямал достъп до класифицирана информация

Депутатът от ДПС Хамид Хамид съобщи, че назначеният от Кирил Петков областен управител на град Шумен Владимир Йолов е бил осъждан и няма достъп да класифицирана информация. Това стана по време на днешния парламентарен блиц контрол в парламента. Народният представител зададе поредица от въпроси за това назначение лично към премиера, съобщава Трибюн.

Хамид попита дали министър-председателят е бил запознат с тези факти, преди да сложи параф на заповедта, както и какво ще се случи с всички подписи, които областният управител е положил в тези два месеца от назначението си. Депутатът изрази сериозна тревога по отношение на правната им стойност както и темата с националната сигурност, защото Йолов трябва да води местния щаб по отбраната.

Петков отговори, че кандидатурата е преминала през одобрение от ДАНС и НАП, преди Йолов да бъде назначен.

„В свидетелството му пише неосъждан, което означава, че рехабилитацията /вероятно има предвид реабилитация – бел. ред./ трябва да е преминала. Назначението не противоречи на закона за администрацията. Запознах се с престъплението, за което говорите. Става въпрос за извършено леко ПТП след употреба на алкохол над 0,5. Това по никакъв начин не е добра постъпка, но се е случило през 2016 година и в момента той е със статут – неосъждан“, отговори премиерът.

Министър-председателят обясни, че на база въпроса на Хамид дори бил говорил с предишни работодатели на Йолов, който му дали висока оценка.

„Ще взема предвид вашия въпрос и за националната сигурност и ще внимаваме много какви са неговите действия и как се справя с длъжността си. Във връзка с въпроса за националната сигурност – да, прав сте, той не може да получи достъп до класифицирана информация въпреки рехабилитацията, законът не го позволява. Смятаме да дадем този достъп на заместник областния управител. Той ще бъде представител на държавата там“, обясни Петков.

Премиерът заяви, че за него такова престъпление с алкохол в кръвта малко над 0,5 промила в момента не вкарва риск за националната сигурност.

Хамид отговори, че се радва, че Петков е говорил с бившите началници на Йолов, че се е поитнтересуавал кого назначава и отново подчерта, че въпреки реабилитацията** си, присъдата му все още не е изтекла и това поставя много правни въпроси.