Как шефът на пресцентъра на Станишев и Нинова стана пиар на военното министерство, а сега прелетя във „Военна полиция“

0
366
Жанет Пашалиева при Станишев и Нинова.

Ако кабинетът на Денков не вземе адекватни мерки и не наложи своята воля, то правителството ще бъде буквално изядено от радевата администрация

Полк. Диман Георгиев, Фактор.бг

О.р. полк. Диман Георгиев.

Радевото управление си продължава. Досега, промените са козметични, по върха и по никакъв начин не задават нова посока на работа на институциите. Това в най-голяма степен се отнася за службите за сигурност, МВР и армията, където директорите, главните секретари, генералите и началниците се назначават и освобождават с указ на президента. Обикновено това се случва след предварителни консултации и по предложение на министър-председателя. Досега не е имало нито едно такова предложение, което значи, че на предварителните консултации

Радев показва на правителството вратата

Той реално държи властта в страната, независимо че през последните дни отново обвини евроатлантическото правителство в опит за политически чистки, които превръщали властта в гротеска. Но не слушайте популиста! Няма как добрите решения и намерения на правителството да бъдат имплементирани надолу по веригата, ако на върха ръководят хората на Радев, назначени и зависещи от него. Те провеждат неговата политика. Изпълнителите от своя страна знаят, че зависят от посочените и назначени от Радев свои началници и работят под страх в негов интерес.

Така, ако погледнем глобално, всички силови институции у нас в момента работят в интерес на президента, респективно на руската държава.

Да вземем за пример Министерството на отбраната. Там министър е професор Тагарев, моят министър, ако мога така да се изразя. Тук искам да вметна, че подкрепях създаването на това правителство, подкрепям го и в момента, но съм силно обезпокоен от това, което се случва, особено в службите. Ъ

Считам, че ако не се вземат адекватни мерки, ако правителството не наложи своята воля, то ще бъде буквално изядено от радевата администрация на средно управленско ниво. Това ниво работи за президента, срещу правителството. Там продължават да се уволняват хора с прозападни виждания и да се назначават приближени на държавния глава и подкрепящи Путин. Това са хора, които не работят за националните ни интереси.

За да не бъда голословен ще дам и конкретен пример. Повод за тази моя реакция са гневни обаждания на бивши колеги от служба „Военна полиция“, търсещи подкрепата ми. Комуникацията ми с тях е „под прикритие“, като при чужда окупация.

В служба „Военна полиция“ наскоро за началник връзки с обществеността е назначена Жанет Пашалиева. Длъжността е пряко подчинена на директора на службата и участва както във формирането на политиката, така и в срещите на директора, където се обсъждат конкретните изпълнителски дейности. Тя има  достъп до кореспонденцията и през нея минават всички официални срещи на директора. Грубо казано – следи кой влиза и кой излиза от неговата канцелария, и с кого той се среща, какво говори и планира.

Коя е Жанет Пашалиева?

По времето на служебния министър на отбраната на Радев, Димитър Стоянов, тя е назначена да го съветва срещу скромната сума от 4500 лева на месец, без бонусите. Преди това  е била шеф на пресцентъра на БСП, директор на червената телевизия БСТВ. Връзка на дамата с президента е съпругът и Димитър Горов, който се занимава със земеделие, а преди това е бил и депутат от БСП. След началото на войната между Радев и Нинова Жанет е изгонена от Корнелия и под крилото на президента се подвизава в МО. Съпругът й е с ярко изразени проруски настроения. Звездата на въпросната дама обаче изгрява по времето на Сергей Станишев – назначена е за шеф на червения пресцентър и негов личен пиар. На тази важна позиция оцелява доста време. Но как такъв „дялан“ камък на ретроградната,  неокомунистическа и путинстка БСП се връзва с евроатлантическо правителство, подкрепящо Украйна? Експерти, извършващи аналитична дейност в службите, знаят колко лесно от няколко зрънца информация въпросната дама, инсталирана като подводна мина, може да се сглоби целият пъзел на голямата картина и да обслужи чужди на страната ни интереси.

В случая е важно и

кой е директорът на служба „Военна полиция“? 

Ивайло Сотиров е приближен на Радев. Назначен е по негово настояване, след грубо нарушаване на закона. Кандидатурата му не минава на Съвет по отбрана, каквато е практиката. Генералите, участващи в съвета, са „натиснати“ да подпишат поотделно „на коляно“ предложението за неговото кариерно издигане. Сотиров не е завършил академия, което би било мотив на Съвета да не приеме предложението, но пък за сметка на това е син на висш партиен функционер, борец срещу „фашизма“. Дори ако приемем, че децата не би трябвало да носят товара на родителите си, това не е основният проблем. Притеснителни са бруталните методи и средства, с които генералът управлява службата. В желанието си да изпълнява стриктно поставените му от Радев задачи той допусна негов военнослужещ да се самоубие по време на служба, в следствие на оказания му натиск. В деня и часа на погребението на неговия подчинен, ст. л-т Тодор Манчев, Сотиров разпуска в ресторант с колеги. При смъртта на летеца подполковник Терзиев по време на учение над Черно море Сотиров участва активно в замитането на следите по катастрофата. „Черната кутия“ беше занесена от негови подчинени в Русия, при работодателите на Радев, а резултатите от разследването бяха обявени още преди данните от кутията да дойдат обратно в България. Сотиров е известен и с любовните си „истории“ в службата, което е съвсем в синхрон с „подвизите“ на неговите шефове в президентството.

Много са и случаите с бивши служители на „Военна полиция“, които подават сигнали и съдят службата за нередности и откровени престъпления при тяхното уволнение, но всичко се замитат от Инспектората, който също зависи повече от Радев, отколкото от  министър Тагарев в този момент. Тези взаимни услуги правят директора на служба „Военна полиция“ едно цяло с президента.

Сега си задайте въпроса – чии заповеди и политики ще изпълнява Сотиров? Задайте си и следващия въпрос: Чии заповеди и политики изпълняват назначените от Радев директори на служби, които несъмнено имат подобни зависимости. Радев не е назначил нито един случаен човек. Това се видя при залавянето на българските шпиони във Великобритания. Министър-председателят каза, че е получил информацията от медиите. Напълно разбираемо. Западните ни партньори знаят, че

 всяка споделена с нашите служби информация отива директно в Русия

Те не само не работят с нас, те дори не ни уведомяват когато работят по българи. Това е страшно! В тази връзка, някой спомня ли си какво се случи със заловените от Иван Гешев шпиони в президентството? Тогава той отправи обвинения, че служба „Военна полиция“ е пробита и не работи с нея, защото няма доверие на командния състав. Думите му бяха като присъда. Тази служба, преди Радев да стане президент (2009-2013 г), беше най-търсена и най-доверена за нашите западни партньори. Днес тя е поставена на колене пред лични, чужди и корпоративни интереси.