Какво стои зад оставките във ВСС? Протестърите готвят „разпадане“ на съвета

0
528
Снимка: архив

Обещани ли са високи постове на напусналите съдии?

Оставките на двама от членовете на Висшия съдебен съвет-ВСС от съдийската колегия Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова изненадаха мнозина. Двамата, избрани от общото събрание на съдиите през 2017 година, хвърлиха оставки на 18 юни. Те бяха авторите на проекта за съдебна реформа чрез която да бъдат закрити 50 районни съдилища. Тя предизвика остър отпор от политици, съдии, магистрати, адвокати, нотариуси, местна власт и омбудсмана.

Според запознати обаче това не е основната причина за оставката на двамата съдии. Преди да стане кадровик във ВСС Шекерджиев бе съдия във ВКС, а Боряна Димитрова бе председател на Окръжен съд-Бургас.

Става дума за добре обмислен и подготвен сценарий за разпадане на ВСС, твърдят запознати. Целта е съветът, на който до края на мандата му остават година и три месеца, да бъде блокиран с оставки като тази на Шекерджиев и Димитрова. Очаква се още членове на ВСС от квотата на БСП и от Съюза на съдиите в България да подадат оставки в близките дни. Целта е да не могат да се съберат 17 гласа за избор на нов председател на Върховния касационен съд-ВКС на мястото на Лозан Панов, иконата на ДБ, протестъри, „борци за свобода“ и различни грантови НПО-та, казват осведомени. ВСС да бъде разпуснат, и да бъде избран нов с кадри на ДБ, БСП,ИТН и „мутрите“, за да бъде избран „правилният“ шеф на ВКС.

Според запознати това трябва да бъде самият Красимир Шекерджиев, който по тази причина е подал и оставка.

На другата съдийка Боряна Димитрова е обещана позицията председател на Софийския апелативен съд. Дали ще сполучи тази тактика остава да видим.