Антон Тодоров показа умишлено скрит от Орешарски доклад на KPMG: Фирми на Васил Божков, Братя Галеви и Таки прибрали милиони от БСП за пътища

0
1107
Антон Тодорв публикува доклада на KPMG в социалните мрежи.

Документът потънал по време на управлението на кабинета „Станишев“

Как фирми на Васил Божков, „Братя Галеви“, наркобоса Христофорос Аманитидис-Таки и други представители на подземния свят са получили милиони левове от Пътния фонд за строеж на пътища при управлението на кабинета на Сергей Станишев разкрива потулен доклад на одиторската фирма KPMG показа с документи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Според него докладът на одиторите, които разкриват чудовищни злоупотреби в пътния фонд по време на правителството на Тройната коалиция е покрит от финансовия министър в кабинета Пламен Орешарски.

Къде бил доклада на KPMG, който уличавал Ореха ли? Ето го, аз когато говоря не приказвам.

Сваляте го и страница по страница го изчитате, после изваждате фирмите и консорциумите, проверявате в коя кой е бил съдружник, после прошнуровате фирмите в консорциумите, виждате пак кой има дялове в тях, допълвате с публична информация, която я има в интернет от 2013-2014 г., добавяте кой какви поръчки е получавал, свързвате с описаните в доклада нарушения на законите иии… готово. Всичко ще лъсне като бял ден“, написа Тодоров в социалните мрежи. Той публикува и скандалният доклад, който е 76 страници.

В него са описани злоупотреби за милиони левове,дадени на фирми приближени на управляващите. Сред тях са „Холдинг Пътища“, тогава на Васил Божков, фирма „Инфрастрой 2001“ на дупнишките „Братя Галеви“, които се издирват от почти десет години заради влезли в сила осъдителни присъди, както и фирма “Инфрастрой 2“ получила десет мащабни поръчки за строителство на пътища в района на благоевградско и пернишко. Васил Божков притежаваше 51% от “Инфрастрой-2001“ чрез фирмата си “Латис“, а 49% от “Инфрастрой-2001“ се държат от “Асити асет мениджмънт“..

С равни дялове от по 25% собственици на “Асити асет минджмънт“ са Христофорос Аманатидис-Таки, Феодор Феодоров и братя Галеви.

В доклада не е пропусната и печално известното дружество „Биндер“ от Сливен. Фирмата се прочу с това, че е собственост на един от братята на тогавашният шеф на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев. На нея Георгиев даде поръчки за пътно строителство за над 120 милиона лева. Аферата стана известна като „Батко и Братко“ и костваше на България спиране на парите от еврофондове за строителство на пътища.

Докладът става известен за кратко през 2008 година, когато става ясно, че по него е имало прокурорска проверка срещу Пламен Орешарски ,министър на финансите, Петър Мутафчиев, министър на транспорта и Асен Гагаузов, министър на строителството в кабинета на Сергей Станишев. Тя обаче скандално е прекратена от прокуратурата.