БСП иска оставките на директорите на „Булгаргаз“ заради договора с „Боташ“

0
51
Борислав Гуцанов на преден план Снимка: кадър

Той е срамен и заробващ за България, твърди депутатът Борислав Гуцанов

Парламентарната група на „БСП за България“ поиска оставката на сегашните директори на „Булгаргаз“ заради договора с „Боташ“. Пред журналисти депутатът от БСП Борислав Гуцанов обясни, че договорът с „Боташ“ е срамен и заробващ за България. Причината – 486 000 евро плащаме на ден независимо дали ползваме или не газ, идващ през „Боташ“. Договорът не бил съгласуван и с Министерския съвет, като само 8 министри го подписали. Служебният енергиен министър тогава Росен Христов подписал договора, без да има право да го прави, тъй като договорът с „Боташ“ трябвало да бъде подписан от директора на „Булгаргаз“.

Председател на „Бургаргаз“ от август 2022 г. е Деница Златева, назначена от служебното правителство на Румен Радев. Златева е член на БСП (в момента член на Националния съвет на БСП, а е била и в Изпълнителния), вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя зае мястото на Людмил Йоцов, който беше назначен от редовното правителството на Кирил Петков.

Гуцанов посочи, че трудно може да бъде развален договорът с „Боташ“, но може да бъде предоговорен. Трябва да бъдат подобрени условията по договора и затова становището на временната комисия по темата е договорът да бъде пратен в прокуратурата и ДАНС, за да може те като компетентни органи да вземат съответните мерки, настоя Борислав Гуцанов.

Той възропта, че виновниците за подписването на договора с „Боташ“ не са понесли отговорност. Гуцанов е сигурен, че договорът с „Боташ“ ще мине през пленарната зала още през следващата седмица.

Гуцанов добави още, че когато и да бъде закрит сегашният парламент, винаги ще е късно.