Калоян Методиев: Хаосът е програмиран от президентството, Радев назначава министри с обещанието, че ще останат до края на март

0
169
Калоян Методиев

Радев се провали в управлението на кризата, дестабилизира държавата, казва анализаторът

„Шоковото въвеждането на зеления сертификат за 24 часа е променило рязко нагласите в обществото и т.нар. антиваксърска общност в България се е обърнала срещу президента, който е назначил служебния кабинет. Радев се провали в управлението на кризата, дестабилизира държавата, не можа да реши нито един проблем, направи мръсно на къде когото можа. Това казва политологът Калоян Методиев от Институт „Рего“ пред БНР.

По думите му това, което наблюдаваме, не е класическа кампания, а микс от две кампании и две големи кризи.

„В този смисъл кампанията е уникална. Като динамика е доминирана от проблеми и от активността само на три-четири по-големи формации. Прави ми впечатление, че навлизаме в някаква компроматна фаза с активното участие на държавата. Назначенията още в първото служебно правителство бяха с уговорката, че ще са поне до края на годината. Сега назначават с обещанието, че ще остават до края на март. Казвам го, за да се види, че нестабилността и хаосът са програмирани от президентството и няма да пуснат властта, дори за сметка на стабилността в държавата. Тоест, те са играч в кампанията, което я прави уникална“, коментира Методиев.

Според него „зеленият сертификат“ и шоковото му вкарване за 24 часа са променили рязко нагласите в обществото.

„Нашето антиваксърско движение, което е най-многобройното в света процентно, се обърна срещу Радев, който им беше нещо като знаме. За тях той стана предател. Колкото до управлението на кризата, цяло лято предупреждавахме с интервюта – не разбутвайте здравната система в разгара на световна криза, спрете с гоненията срещу лекари и лобизъм за частни болници. Глас в пустиня! Кой нормален човек сменя конете по средата на реката? Вкараха стрес и раздори в системата. Уволняваха лекари, професори, докато в страната имаме страшен недостиг на кадри. Има места с лекари и сестри на по 80 години.

Цяло лято си правиха политическа партия за сметка на данъкоплатците, на живота и здравето им, вместо да се занимават с подготовка за есента, когато всички очаквахме четвърта вълна. Това отговорни, разумни и стабилни хора ще го направят ли на собствения си народ? За да обобщя: правителството е утежняващ фактор за кризата“, коментира политологът.

По думите му въвеждането на „зелен сертификат“ не може да реши нито един от проблемите – нито броя на заразените, нито да облекчи болниците, нито да оправи бизнеса.

Пред БНР Калоян Методиев заяви, че не очаква някой да поеме отговорност за неуспешното управление на ковид кризата: „Не очаквам, защото всички политически партии или огромното мнозинство от тях поискаха оставката на здравния министър, но оставки няма. Кучетата си лаят, керванът си върви. Отговорност няма“.

Запитан дали очаква на 14 ноември избирателите да накажат виновните за тази криза, политологът заяви:

„Очаквам, ако има критично мислене и всеки сам прецени как в последната година управлението на здравната, социалната и икономическата криза рефлектира персонално върху него, върху семейството му, върху начина му на живот. Всеки на базата на това критично мислене да го отрази в своето гласуване. Най-добре да се накажат виновните именно чрез гласуване“.

Калоян Методиев коментира и решението на КС по повод двойното гражданство на Кирил Петков: „Пред закона всички трябва да сме равни – от чистачката до министъра. Сега Радев, комитетът му и една жена с прическа обясняват, че било въпрос на тълкувание, не трябвало да се коментира. Като ви спре катаджия – съобразявате се, но никой не може да ви спре да коментирате. Същото е и със съда – съобразявате се с решението, но коментирате. И тук искам да подчертая наглия елемент от вчера в писмото, което си пусна Петков, където се опита да вбие клин и разделение между българи в България и българи в чужбина, все едно сме две отделни раси. Това е недопустимо“.

Той е категоричен, че Румен Радев е успял да обедини срещу себе си почти всички системни и новопоявили се партии – ДПС и националистите, синдикати и работодатели, мнозинството русофили, антиваксъри, демократи, родители, тримата живи бивши президенти и всички сериозни кандидат-президенти в момента. „Да не говорим, че всички конституционни съдии, дори назначените от него, личната му квота, вчера бяха единодушни, че с указа му е нарушена конституцията, въпреки писмото му да се спре с решението“, допълни той.

„Хубаво е да има дебат между основните кандидати за президент, за да видим какво предвиждат да направят за преодоляване на разделението в обществото, за диалога, за успокояване на партийната система, откъдето може да дойде и решаването на здравната, икономическата и социалнатакриза. За жалост, настоящият президент, въпреки заявеното желание на всички останали кандидати, се крие и бяга. Да си каже дали го е страх да дебатира с останалите или е прекалено важен, за да слиза на нивото на народа“, заяви още Методиев.