Калоян Методиев: Символът на служебния кабинет е потъващият кораб

1
337
Калоян Методиев

Партията на харвардските Бони и Клайд също е част от проблема, коментира бившият шеф на кабинета на Румен Радев

„Служебният кабинет е провален и задълбочава нещата във всеки един възможен сектор. Служебните кабинети по принцип винаги са били в последните 30 години антикризисни като конструкт, като мярка, като политика. Този е първият служебен кабинет, който е прокризисен. Той задълбочава нещата във всеки един възможен сектор, изкарва хора на улицата, вместо да ги прибира и неслучайно в негов символ се превърна този потъващ кораб, който всеки ден е по новините“, заяви пред БТВ Калоян Методиев, политолог и бивш шеф на кабинета на Румен Радев.

„Създадоха си партия, която също е част от проблема, защото тези двама господа всеки ден или се забъркват в някакъв скандал с гражданство, с нарушения на закона, с конституционни проблеми, с офшорни фирми, с откровени лъжи, че те са актуализирали бюджета или с нещо друго.

Харвардските Бони и Клайд в един момент започнаха да доминират политическия дневен ред в държавата, но според мен прекалено рано го направиха, прекалено превъзбудено и се изчерпаха елементите на това шоу, което представяха, на тези фойерверки. Мисля, че удариха тавана и в момента им предстои едно обратно вървене надолу по отношение на електоралното доверие“, заяви още политологът.

По думите му партийната система е била доста поразбита, което е огромна грешка, и в момента опасността е президентската кампания да не захлупи парламентарната. Той даде пример с метафората за щуреца и за мравката.

„Щурецът прави шоу, весели се лятото, докато мравката събира храна. Предстои ни много тежка зима и ако ние изберем щуреца и не изберем мравката на тези избори, ще имаме огромни проблеми като общество.

Щурецът това е президентската кампания. Тя е много интересна, привлича внимание, динамична е, мажоритарна, но в президентската институция, освен проблеми да се родят в държавата, не може да се направи много по отношение на текущата политика – престъпност, прекарване на зимата. Докато същинската работа, това, което прави мравката, е в парламента.

Нека омразата ни, неглижирането, недоверието в парламента, не замъглява преценката ни. Актуализацията на бюджета, всичко, което ще се случи в държавата, минава през парламента“. Според Калоян Методиев скандалът с Досиетата „Пандора“ няма да има влияние върху държавата и изборите.

„И Пеевски, и Младенов са извън активната политика като кандидати в настоящата кампания, така че по-скоро някакви лични имиджови щети може да понесат, отколкото да има влияние върху държавата и процеса на протичане на тази предизборна кампания. Излизането в списъка на Младенов е любопитно от гледна точка на историята и на това, което се е случило преди няколко години, отколкото от гледна точка на бъдещето и на текущи развития”.

Методиев допълни, че имената на икономическите субекти, списъкът с хората, които са свързани с икономиката и които имат фирми, е много по-голям.