Камарата на следователите: Промените в конституцията трябваше да бъдат направени от Велико народно събрание

0
132
Преслава Петкова Снимка: БТА

С избора от Народното събрание на шестима членове на Висшия прокурорски съвет се нарушава принципът за разделение и баланс между властите, казва Преслава Петкова

Промените в Конституцията трябваше да се извършат от Велико народно събрание. Това каза в интервю за БТА председателят на Камарата на следователите Преслава Петкова.

Според нея разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два съвета не съответства на принципа за единство на съдебната система, а с избора от Народното събрание (НС) на шестима членове на Висшия прокурорски съвет (ВПС) се нарушава принципът за разделение и баланс между властите.

Петкова припомни, че камарата е имала конкретно предложение – трима от членовете на ВПС, избирани от Народното събрание, да бъдат магистрати – за предпочитане прокурори и следователи, за да се постигне баланс между властите и поне шестима от членовете на съвета да са магистрати.

Това наше предложение не беше обсъдено с аргумента, че с шестима от членовете на ВПС, избирани от НС и външни за системата, се
целял обществен контрол върху работата на прокуратурата и следствените органи. У нас остават и сега опасенията, че във Висшия прокурорски съвет решаващи при вземане на решенията на новосъздадения орган ще бъдат гласовете на членовете, избрани от НС, каза още Преслава Петкова.