Камен Воденичаров се отказва от конкурса за директор на БНТ, Кошлуков ще се кандидатира

0
195
Емил Кошлуков

Според анализатори Венелин Петков бил с най-големи шансове да спечели конкурса

Камен Воденичаров се отказва от конкурса за генерален директор на БНТ, съобщи „24 часа“. Той бе спряган за поста от партията на Слави Трифонов, което засилва спекулациите, че независимо дали ИТН ще издигне свой кандидат или не, шансовете на избраника им не са големи.

От друга страна, след обновяването на състава на СЕМ президентът има мнозинство в регулатора и негов кандидат би спечелил надпреварата за „Сан Стефано“ 29. Освен издигнатата от Радев Габриела Наплатанова от БТВ, депутатите гласуваха за Пролет Велкова от „Дарик“ и юристката Симона Велева. Новите лица от квотата на парламента обаче се свързват от наблюдатели със собственика на „Капитал“ Иво Прокопиев. Така към новоизбраната шефка на СЕМ Соня Момчилова, която бе начело на пресцентъра на служебните правителства на Радев миналата година, се прибавят новите три попълнения в медийния регулатор и мнозинството на президента ставало непробиваемо.

В сегашния състав на СЕМ единствената непредвидима остава избраната от Народното събрание Галя Георгиева. Така рекапитулацията на гласове в полза на претендента, подкрепен от президента Радев, става 4:1. Затова някои анализатори сочат като най-вероятен победител в надпреварата за БНТ Венелин Петков, който бе на шефска позиция в БТВ.

Засега в надпреварата за поста генерален директор на БНТ остава и досегашният шеф на медията Емил Кошлуков. Лицето на известното предаване на БНТ „Плюс-минус“ Асен Григоров също бе спряган за поста, но не е коментирал публично евентуалната си кандидатура. Така битката за шеф на БНТ се очертава да е поредният компромис между партийни и президентски апетити за поста.