Отстраненият директор на „Кинтекс“: България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

0
210
данс
Сградата на "Кинтекс"

Александър Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева

Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече работници, които работят на три смени. Това заяви в интервю за NOVA отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов.

Той твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева.

“Това са стотици милиони изгубени за българската икономика”, каза оръжейният експерт, който смята, че чрез тези договори България доставя оръжие на Украйна чрез посредници.

“Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна”, заяви Михайлов. “Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна, са същите, които се изнасят от България”, поясни той.

Александър Михайлов отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил директор на “Кинтекс”. Според него освобождаването му от длъжност е свързано с “таен износ на оръжия”.

“Хипотезата, която имам е, че ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на “Кинтекс” може да изпълни тази задача”, каза Александър Михайлов.