Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина

0
54
Даря Дугина

Бомбата била активирана от украинката Наталия Вовк

Убийството на Даря Дугина е разкрито. То е било подготвено от украинските специални служби, а извършителка е украинската гражданка Наталия Вовк, която след престъплението се е укрила в Естония. Това съобщи днес за ТАСС службата за връзки с обществеността на руската Федерална служба за сигурност, предаде БТА.

В съобщението се уточнява, че Вовк е родена през 1979 г. и е пристигнала в Русия на 23 юли тази година заедно с дъщеря си. В деня на убийството Вовк и дъщеря й София Шабан са били на литературно-музикалния фестивал „Традиция“, където Дугина е била почетен гост. След контролираното активиране на взривно вещество в колата, управлявана от Дугина на 20 август, Вовк заедно с дъщеря си е заминала за Естония през Псковска област, съобщи още ФСС, цитирана от ТАСС.

За да организират убийството и да съберат информация за начина на живот на Дугина, Вовк и дъщеря ѝ наели жилище в сградата, където живеела загиналата. За да я наблюдават, двете жени използвали автомобил „Мини купър“. За да влязат в Русия, Вовк и Шабан използвали регистрационни номера на т.нар. Донецка народна република, в Москва – казахстански номера, а при напускане на страната – украински.

Дъщерята на ултранационалистическия руски идеолог Александър Дугин беше убита в събота вечерта, когато взривно устройство, поставено под колата ѝ, експлодира, докато тя шофирала на връщане към Москва от фестивала „Традиция“, припомнят световните агенции.