„Кантората на Бориславова“ взела всичките пари на държавно дружество през ненужен договор за скъпо правно обслужване

0
313
Лена с опорките на ПП в БНТ.

След разплащане с „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ през лятото на 2022 г., в „Сердика Спортни имоти“ нямало пари дори да си платят местните данъци

Скандалният договор между кантората на Лена Бориславова и Българската банка за развитие не е прецедент. Това става ясно от отговор на държавното дружество „Сердика спортни имоти“ до Tribune.bg, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Държавното дружество има сключен аналогичен договор за 50 000 евро без ДДС със същата правна кантора – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, подписан на 25 май 2022 г., по време на кабинета „Петков“, когато Бориславова е съветник на премиера, а Радостин Василев – министър на младежта и спорта и принципал на държавното дружество, ръководено от неговия приближен Евгени Марчев.

Предметът на договора е правно обслужване относно структуриране и реализация на проект за преизграждане на стадион „Българска армия“ и не надхвърля компетенцията и квалификацията на юрисконсулта на дружеството, категорични са в отговора си от „Сердика Спортни имоти“, което поставя въпроса защо е било нужно да се наема външен консултант срещу космическа сума.

Възлагането на подобна задача на външен изпълнител е неоправдан разход от страна на дружеството“, е подчертано в отговора, подписан от настоящия ръководител Александра Левянска.

Тежки съмнения предизвика и начинът, по който е избрана именно доскорошната кантора на Бориславова без да е проведена процедура и да са събрани три оферти.

Изборът на фирма и този сериозен разход спрямо финансовите възможности на дружеството не е обсъдено на заседание на Съвета на директорите. Липсва решение на Съвета на директорите, с което този разход е одобрен, липсва кореспонденция с адвокатското дружество относно сключването на договора“, се казва в отговора на ССИ ЕАД и се подчертава, че офертата на кантората е изпратена директно на министъра Василев и негов заместник, а решението за подписването на спорния и скъп договор е взето от Марчев и от председателя на Съвета на директорите Людмил Лазаров.

В крайна сметка са преведени 27 000 евро на кантората, вместо 50 000. Причината – липса на финансови средства на дружеството, което след това плащане остава без пари даже да си плати данъците към Столична община.

Правна кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ не дава отчети на ССИ за свършеното по договора, липсва и последваща кореспонденция за извършена работа. Крайната задача не е изпълнена и няма отчетени документи по договора. „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, известна като „Кантората на Бориславова“, не връща аванса, показала проверката на следващото ръководство на ССИ.

И преди сме ви разказвали за това, че Радостин Василев лично е спуснал задачата бившата кантора на Бориславова да вземе договора за нов стадион на ЦСКА.

Това стана ясно от писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Василев от 18 март 2022 г. и от самия договор, за който съобщихме през есента на 2022 г. Ръководството на ССИ в лицето на тогавашния изпълнителен директор на дружеството и на члена борда Людмил Лазаров скриха от вече бившия спортен министър Весела Лечева документация, свързана с уреждането на отношенията между държавата и футболния клуб ЦСКА на бизнесмена Гриша Ганчев, свързани със стадион „Българска армия“.

Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите, а получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на ССИ“, съобщи тогава Лечева и добави, че към онзи момент дружеството продължава да се управлява от старото ръководство, защото Агенцията по вписванията не е вписала новия борд, назначен от нея, заради обжалване в съда.

Tribune.bg „разсекрети“ тайния анекс за „Българска армия“, с който клубът на Гриша Ганчев е освободен от навременното плащане на наеми за стадиона за над 520 хиляди лева.

От писмото на „кантората на Лена“ става ясно, че преди да се стигне до кореспонденцията между адвокатското дружество и министъра са били „проведени няколко срещи между нас“. Още тогава кантората получава достъп до информацията на ССИ, защото адвокат Кючуков пише за „предварителен анализ на проблематиката, която стои за решаване“.

Същото писмо започва с цитирането на „уговорка“, постигната от министър Василев и кантората. „Уговорката“ е последвана от „оферта“ и договор, без да бъдат провеждани каквито и да е публични процедури за избор на адвокатска кантора, обслужваща ССИ. Към онзи момент спортното дружество разполага с двама висококвалифицирани юристи, които напълно покриват правните нужди на ССИ. Отново към онзи момент обаче началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е Лена Бориславова, бивша служителка на кантората ДГКВ. Тогавашният председател на Народното събрание Никола Минчев също е тясно свързан с ДГКВ. Негова майка Весела Станчева е старши съдружник в същата кантора.

Част от офертата, на основата на която е сключен договора от 25 май, е „изготвяне и съдействие при договарянето на нотариалния акт, с който ще се прехвърлят/учредят вещните права върху Стадиона“. Практически това е така наречената от Радостин Василев „детайлна нотариална сделка“ за стадиона, който ще замени „Българска армия“. Василев обявява тази сделка като приключен факт на 5 май по време на обща пресконференция с Данаил Ганчев – сина на Гриша Ганчев. Пълна мистерия е как Радостин Василев обявява „детайлната нотариална сделка“ 20 дни преди изобщо да бъде сключен договорът с „кантората на Лена“ за „изготвянето на нотариалния акт“.