Караджов: Премиерът повика баща си да решава проблемите при строежа на магистрала „Кресна“

0
242
Гроздан Караджов

Опитаха се да ме вкарат в капан на коалиционен съвет, каза регионалният министър в оставка

„Лъжа е, че сме тикали към крадливите фирми парите. Това предложение дойде от ПП. Жалко е те да сочат към мен и да казват, че ние сме инспиратори на тази лъжа. За инхаус договорите от 31 януари съм пратил папка до Кирил Петков и Бойко Рашков. Там описвам какви са драмите и каква ще е щетата. Какви ще са забавянията от строителството. Няколко пъти съм настоявал за такава среща. Тя стана чак на 12 май. На нея беше и Бойко Рашков, който каза вчера, че ние тайно подготвяме вариант да узаконим тайните инхаус договори. Това е поредна лъжа. След това Бориславова изпрати мемо до всички министри”, заяви на пресконференция регионалният министър в оставка Гроздан Караджов.

„Парен каша духа. Затова фиксирам, че се създава работна група за „Хемус“. Иска се закон за откраднатата магистрала. Така щяло да се позволи след индексация да се довърши магистралата, без МРРБ да носи отговорност за белите на ГЕРБ. Конкретни срокове се залагали за СМР. 100 процента амортизация на авансите, които са платени, също са внесени. Индексация трябва да има само за ново строителство. Да се запазят и всички законови възможности за търсене на отговорност. Това е тайният документ към МРРБ“, каза Караджов. МРРБ никога не е пристъпвал обаче тайно да плаща на „крадците на Борисов“.

Караджов уточни също, че никога по „Кресна“ не са сключвали договори с фирми от времето на ГЕРБ. Там се търсело вариант хем да се строи, хем да са удовлетворени еколозите. За консултация по въпроса Кирил Петков повикал баща си. „Бащата на Кирил Петков даде приемливо предложение за поетапно строителство. Петков прие впоследствие да се прави допълнително платно“, заяви Караджов.

„Жалкото лъгане с цел да контролираш собствените си неудачи и да контролираш бюджета, е ужасно. Вчера само попитах какво правим. Условия от моя страна не е имало“, категоричен е Караджов.

„Сега какво ще кажем на хората, че ги няма парите в бюджета, попита Караджов, като разясни капана, в който са се опитали да го вкарат на коалиционния съвет. Това е задкулисен и подмолен начин като от селска вечеринка. И ние излязохме, за да не участваме. 3,9 милиарда са по решение на Народното събрание за системната дупка в МРРБ“, каза още Караджов.