Премиерът даде 1 месец срок археолози и инженери да се разберат за магистрала „Струма“

Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, заяви Борисов

0
463
магистрала
Премиерът разгледа разкопките на трасето на "Струма". СНИМКА : ФЕЙСБУК

Досега сме дали над 3 ,1 млн. Лева за археология, добави той

Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза премиерът Бойко Борисов докато инспектира археологическите разкопки по трасето на лот 3 край Благоевград. Заедно с премиера бяха и министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Боил Банов, както и инж. Дончо Атанасов от АПИ. Борисов даде заявка, че откритите находки трябва да се съхранят, но и магистрала трябва да има.

Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?“, попита премиерът Борисов.

Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала“, допълни той. Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки. „Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да на мерим по-евтин вариант“, каза премиерът.

Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони“, коментира още той. „Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме“, смята премиерът Борисов. Преди дни жители излязоха на протест в защита на откритото древно селище, тъй като се опасяват, че то може да бъде унищожено и затрупано.