Киев: 10 000 украински военни са загинали от началото на агресията, руските загуби са по-големи

0
106
Снимка: архив

Русия иска да разруши всички градове в Донбас, казва украинският президент Зеленски

Около 10 хиляди са украинските военни, загинали от началото на руската инвазия, съобщи президентският съветник Алексей Арестович, цитиран от агенция УНИАН, като подчерта, че руските загуби са в пъти по-големи.

Продължават уличните боеве в ключовия Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода „Азот“, но пътят на запад през град Бахмут е твърдо под украински контрол и опасност от обкръжение на повече защитници няма, увери в телеграм управителят на Луганска област.

В азовското пристанище Мариупол са възникнали огнища на дизентерия и холера, твърдят украинските власти. Градът попадна под контрола на Русия и сепаратистите миналия месец след 80-дневни сражения, които доведоха до смъртта на много цивилни.

Руската страна обвинява украинските военни, че са обстрелвали Горловка и Донецк – градове в Източна Украйна, които са под контрола на сепаратистите.

Русия иска да изравни със земята всеки един град в Донбас, заяви в обичайното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

„Всеки ден повтарям тези градове – Северодонецк, Лисичанск, Бахмут, Славянск и други. Русия иска да разбие всеки един град в Донбас и това не е преувеличение. Навярно това е най-бързият пример за деградация на една държава, път, който руската страна измина за 107 дни“, подчерта президентът.

Преди това в разговор със студенти и преподаватели в британски университети Зеленски каза, че в сферата на сигурността се е появил нов троен политически съюз между Киев, Лондон и Варшава.

Той коментира и смъртната присъда на двама британци и мароканец, воювали на страната на Украйна, която беше издадена от съд в град Донецк. Според него тя е сигнал за всички политически лидери и държави, които не искат да разрушат отношенията си с Русия, като им показва как действа Москва.

Според украинското Министерство на отбраната крайната цел на руските атаки остава „унищожаване на украинската държавност“ и установяване на марионетно правителство в Киев.

Складове със зърно в украинското черноморско пристанище Николаев са били разрушени при руски ракетен обстрел, съобщи още украинската страна.

От Организацията за прехрана и земеделие към ООН предупредиха, че между 11 и 19 милиона повече хора са заплашени с хроничен глад тази година заради намаления износ на пшеница и други храни от Украйна и Русия.