Киев забрани символите Z и V

0
39
Снимка: туитър

Украйна и Полша постигнаха решение за създаване на общ митнически контрол

Украйна и Полша постигнаха решение за създаване на общ митнически контрол след посещението на полския президент Анджей Дуда в Киев. Украинският парламент забрани да бъдат използвани руските военни символи Z и V, съобщи БНР.

Изминалият ден беше денят на Полша в Украйна – така Володимир Зеленски коментира посещението на полския президент и определи решението за общ митнически контрол като стъпка към еврочленството на Украйна:

„Постигнахме решение, което е революционно за дейността по нашата обща граница. Ще създадем съвместен митнически контрол, който ще ускори граничните процедури и ще ограничи корупционните рискове, но тази стъпка е също начало на нашата интеграция в общото митническо пространство на Евросъюза и е исторически процес“.

Украинският парламент забрани символите Z и V, използвани от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна, но допусна употребата им за образователни или исторически цели. Президентът Зеленски наложи вето на предишна версия на законопроекта и настоя за изключение за музеи, библиотеки, научни трудове, учебници.

Русия планира да въведе през новата учебна година руска програма в образоването в Мариупол, заяви украинският омбудсман Людмила Денисова. В адаптационния период ще бъдат преподавани само три предмета – руски език и литература, история на Русия и математика, посочи Денисова.

Украйна няма да приеме никаква сделка с Москва, която да включва отстъпване на територии, бе категоричен украинският президентски съветник Михайло Подоляк. Той посочи като условие за подновяване на преговорите изтеглянето на руските войски.

Ръководителят на руската делегация Владимир Медински обяви, че Москва е готова за продължаване на диалога, а замразяването на процеса се дължи на Киев.

Виртуално заседание на контактната група „Рамщайн“ за отбраната на Украйна е насрочено за днес под ръководството на американския министър на отбраната Лойд Остин.