Кирил Петков: „Лукойл“ е руска компания, но собствеността й е швейцарска и не попада под удара на санкциите

0
312
Кирил Петков Снимка: Днес.бг

Правителството е решило да купи количество зърно, достатъчно на България до следваща реколта през 2023 г., каза премиерът в парламента

Премиерът на България Кирил Петков потвърди в Народното събрание, че правителството е решило да купи количество зърно, достатъчно на България до следваща реколта през 2023 г. Въпросът му беше зададен от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

„Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на държавния резерв. За нас е голям приоритет българското продоволствие и искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, дори и вчера кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно. Българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.”, увери министър-председателят парламента.

По думите на Петков няма проблем и с петролните доставки в страната ни. „Лукойл“ е руска компания, но собствеността й е швейцарска и не попада под удара на санкциите. Тя ще продължи да работи в България“, каза още премиерът.

„Министърът на енергетиката работи ежедневно, за да имаме различни алтернативи за доставките на петрол. Проведохме много срещи с „Лукойл“, за да се доставя петрол, който не е руски. Те гарантират, че има план Б, ако няма доставки на руски петрол и са готови да купуват и преработват и не руски петрол“, обясни той.

Петков увери, че засега има доставки, танкерите идват и нещата са под контрол.

Премиерът добави, че по отношение на природния газ също върви ежедневна комуникация за доставки през Гърция.

„Имаме и план Б, включително, ако има екстремна ситуация за спиране на износа на ток“, каза той.