Кирил Петков: Предложеният вариант на управление е най-доброто, което може да направим

0
55
Кирил Петков

Мария Габриел беше ключът, има безспорни качества и компетенция в Брюксел

„Едно от нещата, които не обичах в политиците, когато бях в ролята на наблюдател, е да обясняват какви са причините за престъпване на някакво обещание. В такъв момент често се вади от сто кладенци вода, за да се обясни защо нещо е направено не както е обещано.

Първо, трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам!“. Това написа във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

После той обясни защо искрено вярва, че в тази ситуация това е най-доброто, което може да се направи.

Той заявява, че това не е коалиция с ГЕРБ:

„И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен – заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете“, подчертава Петков.

Той уверява, че ПП-ДБ ще се спази обещанието към ГЕРБ в името на Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти.

„Мария Габриел беше ключът, за да може този модел да бъде конструиран. Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи. Също вярвам, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията“, пише Петков.

По надолу в публикацията той обяснява възможностите на ротационния принцип на управление и подчертава, че другият изход са били поредни избори и всички проблеми.

„Аз няма да бъда част от този Министерски съвет. Спокоен съм да кажа, че властолюбието не е фактор за мен в това решение. На базата на всички тези аргументи, дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим“.

В края той благодари специално на Николай Денков и Мария Габриел за готовността да застанат най-отпред.