Кирил Петков се предложи за премиер

0
136
Кирил Петков Снимка: БТВ

За канадското гражданство казва, че спазил конституцията

„Ние не държим всичко да е от нас, а най-големите капацитети да са министри. Ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел отговорността да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята „едни наши хора на едни позиции“. Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас”, каза пред Нова тв Кирил Петков.

„Ние сме абсолютно наясно, че бъдещото управление ще е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис. За ИТН вратата също ще бъде отворена. Отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, инвестиции в образованието и здравеопазването. Не ни е чак толкова важно, колкото на тях, бюджетът да бъде на плюс. Ние не влизаме в политиката с его – слагаме интереса над нашите лични чувства. Това, че са ни обиждали за фирми в парламента, е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН“, заяви лидерът на ПП.

„Важният момент в казуса е 21 април. Конституцията е спазена. Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация”, каза Петков по повод казуса с канадското му гражданство.

„Бих се разочаровал, ако оттук нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат у нас, нямат право да влизат в управлението, докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета“, посочи още Петков.