Кирил Петков замазва гафа с „фашистите“: По-важен е самолетът до Скопие

0
540
Кирил Петков

С Радев били от отбора на България

Премиерът Кирил Петков направи днес неуспешен опит да замаже гафа с „фашистите“ в кулоарите на Народното събрание. Вчера той заяви в Скопие, че управлението в Царска България по време на войната е била фашистко.

„Искам да кажа нещо по-генерално от това за вчерашното ми посещение в Северна Македония. То беше много конструктивно. Всъщност какво се случи? От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна те ни дадоха нота, която се надяваме да получим от две години. Тази нота е много по-важна от късо и дълго име. Какво всъщност казва тя – „Република Северна Македония няма претенции към териториалната цялост на България“. Това е нещо, което е много нормално те да кажат, но за да се стигне до нея, се е преговаряло дълго време. Благодарение на конструктивния ни подход, отивайки там, я получихме. Тук трябва да се разбере, че визитата ни в Северна Македония вчера беше голям успех. Сега имаме още много работа да вършим“, подчерта Кирил Петков.

„Трябва много ясно да се обсъди в историческата комисия. Това е част от работните групи. Аз няма да отговарям за всички работни групи. Те ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа, всички знаем за това, и как това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония. По този въпрос трябва да се влезе в детайл в историческата комисия. Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка София-Скопие, за 60 дни“, посочи още премиерът.

Той отговори и на въпрос дали се е придържал към позицията на КСНС. „Много хора вчера с ревност видяха, че нещо, което ние постигнахме още с първия ход – да получим тази първа нота, те не бяха успели да постигнат“.

На въпрос дали все още са от един отбор с Румен Радев и дали очаква президентът да бъде толкова критичен към кабинета, оглавяван от Петков, колкото към предишното управление, Кирил Петков отговори така:

„Всички ние, включително президентът и изпълнителната власт, сме от отбора на България, да, в един отбор сме, в отбора на България. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделение на властите, това е силата да имаме корекции. Всеки от нас може да има грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети, както ние към него, така и той към нас. Това е ролята на разделението на властите на различните институции“.