Кметът Фандъкова забрани шествието “Безсмъртен полк”

0
93
Руският център като пропагандна витрина-"Безсмъртен полк" за 9 май 2020 година. СНИМКА: РКИЦ

Могивът-за да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред

Столична община не е съгласувала провеждането на шествието „Безсмъртен полк“, като въпреки този отказ организаторите и участниците се събират на сборния пункт на пл. „Св. Александър Невски“

Провеждането на шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщават от „Московска“ 33.

Столична община не е съгласувала провеждането на шествието „Безсмъртен полк“, като въпреки този отказ организаторите и участниците се събират на сборния пункт на пл. „Св. Александър Невски“ с намерение да проведат планираното от тях мероприятие.

Участниците в мероприятието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна“, посочват от общината.

По данни от сектор „Общинска полиция“ в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие – Паметника на Съветската армия в Княжеска градина – се събират групи от граждани с противостоящи искания.

За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява.

Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието.