Кметът на Мариупол: Над 10 000 цивилни са загинали при руската обсада

0
37
Снимка: Realniistorii

Русия може да използва химическо оръжие в Мариупол, предупреди украинският президент Володимир Зеленски

Повече от 10 000 цивилни са загинали при руската обсада на украинския пристанищен град Мариупол. Това заяви в понеделник кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от АП.

По думите му броят на загиналите може да надхвърли 20 000, тъй като седмици на атаки и лишения оставят телата на мариуполците „покрити с килими“ улиците.“

Бойченко обвини руските сили за осуетени хуманитарни конвои в града в опит да прикрият касапницата там от външния свят.

Мариупол беше отрязан от руските атаки, които започнаха скоро след като руският президент Владимир Путин започна инвазията в Украйна.

Руските сили са откарали много тела в огромен търговски център, където има складове и хладилници, каза Бойченко.

„Мобилните крематориуми пристигнаха под формата на камиони: отваряте го и вътре има тръба и телата са изгаряни“, каза той.

Бойченко говори от място в контролирана от Украйна територия, но извън Мариупол. Кметът каза, че разполага с няколко източника за описанието на предполагаемото методично изгаряне на трупове от руските сили в града, но не посочи в подробности източниците на информацията си.

Откриването на голям брой очевидно екзекутирани цивилни, след като руските сили се оттеглиха от градовете около столицата Киев, този месец вече предизвика осъждане и обвинения от украинци и Запада, че Русия извършва военни престъпления в Украйна.

На друго място в понеделник американски официални лица посочиха нови признаци, че руските военни се подготвят за голяма офанзива в източния регион на Донбас на Украйна, като сменят фокуса си, след като руските сили не успяха в първоначалния си опит да превземат Киев.

В Мариупол около 120 000 цивилни се нуждаят от храна, вода, топлина и комуникации, каза още кметът.

От града се освобождават само онези жители, които са преминали през руските „филтрационни лагери“, каза Бойченко.

Президентът Володимир Зеленски предупреди украинците в понеделник, че Русия може да използва химическо оръжие в Мариупол. „Ние приемаме това възможно най-сериозно“, каза Зеленски във вечерното си обръщение.

Западните лидери предупреждаваха още преди руските войски да се преместят в Украйна, че Русия може да прибегне до неконвенционални оръжия там, особено химически агенти.

Украинската военна дирекция за стратегически комуникации съобщи, че руските войски са използвали химическо оръжие срещу украински военни и цивилни в Мариупол.

Не се дават никакви подробности и все още няма потвърждение на тази информация.

Ден преди това заместник-началникът на „Отдел на народната милиция“ на самопровъзгласилата се ДНР говори по една от руските телевизии за възможността за използване на „химически войски“ срещу украинските защитници на Мариупол.

Британският външен министър Лиз Тръс написа в ткмет, мариуполуитър, че използването на такива оръжия би било „бездушна ескалация на този конфликт“ и че информацията за това се проверява в спешен порядък. Говорител на Пентагона също заяви, че нямат потвърждение на съобщението от украинската военна дирекция.

В своето обръщение през нощта украинският президент Владимир Зеленски призова Запада да направи всичко възможно да предотврати използването на химическо оръжие от страна на Русия, но не каза, че такова вече е било използвано.