Кметът на Стамболийски: Общината е изправена пред фалит заради цените на газ и ток

0
34
Георги Мараджиев

Очакваме помощ от правителството, каза кметът Мараджиев

„Винаги съм се стремял да съм един от кметовете, които показват на жителите на общината и хубавото, което се случва, но и проблемите, с които се сблъсквам ежедневно. Започваме годината не добре. Ще бъда откровен, както винаги. Ще споделя това, което на сесията на Общинския съвет вчера казах и пред общинските съветници и то е свързано с реалната опасност до 2-3 месеца да бъдем изправени пред фалит заради цените на газа и тока“, обяви кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев.

Той уточнява, че това се отнася за 90% от българските общини. „Ще посоча няколко цифри за нашата община, които показват пред какво сме изправени: през месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лв., а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лв. За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лева, а през декември 2021 година сумата е 28 249 лева. Това са сумите само за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лева , а за януари 2022 – 77 317,48 лева. Газ за декември 2020 – 8 873,03лв, а газ за декември 2021 – 35 727,24. Следващия месец очаквам 100 000 лева сметки!“, посочва още Мараджиев.

Той допълва, че в същото време общата изравнителна субсидия за общината е увеличена със сумата от 10 300 лева. Тази сума е крайно недостатъчна за покриване на текущите нужди за съществуването на общината, като е посочил това в писмото, което изпратил до министъра на финансите Асен Василев с искане да бъде преразгледана тази изравнителната субсидия за община Стамболийски, за да може да продължи да работи.

„В искането си се позовавам на това, че общината не е фирма и не генерира печалба, за да може да покрива тези разходи. Уличното осветление, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която само със собствени приходи няма как да се справи. Като кмет съм предприел всички необходими мерки, за да се справим: ще минем към съкращаване на служители, ще въведем режим на уличното осветление, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в сгради и помещения общинска собственост. Отоплението ще е само на парно или ако няма такова, само с един източник на отопление“, съобщава още кметът.

Той допълва, че с тези мерки няма да може да се справят сами и силно се надява получат финансова подкрепа от министерството. В противен случай се връщат към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет е заварил в общинската каса 40 лева.

„Тогава успяхме да се справим. Трябва да успеем и сега! И най-важното, което искам е хората да са спокойни, че данъците няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, няма да има физкултурен салон в гимназията, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището и лятното кино в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени“, допълва Мараджиев.