Кметът на католическия Раковски: Г-н президент, не ни карайте да избираме между Бога и държавата, сменете датата на изборите

0
1518
Раковски Снимка: фейсбук

Не искаме нищо повече от един семеен, спокоен, тих и християнски Великден

павел гуджеров
Павел Гуджеров Снимка: фейсбук

Павел Гуджеров, кмет на Раковски, фейсбук

Скъпи приятели,
искам да споделя някои наши мисли и съждения по повод обявената дата за предстоящите парламентарни избори.

Българският народен гений е казал: „Сто баби хилаво бебе!“. Обикновено преди да се вземе дадено решение, следва то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взема, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост, е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.

Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ, на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“.

Тук имам няколко вметки:

Първо папа Николай пръв влиза в контакт с княз Борис, за да покръсти българския народ.
Второ папа Климент пръв благославя славянската азбука на Кирил и Методий.
Трето Анджело Ронкали (папа Йоан 23-и) изпросва от тогавашния папа Пий 12-ти стотици хиляди левове за изграждането на храмове в това число и Православни, болници, училища и т. н., за да бъдат ремонтирани сградите в районите засегнати от чирпанското земетресение.
Четвърто папа Йоан Павел II обявява за блажени четирима мъченици за вярата и посещава Република България
Пето папа Франциск посещава Република България през 2019 г.
Шесто по времето на турското робство от Ватикана в България постъпват множество дарения, за да обезпечат жизнения цикъл на българските католици, които дарения разбира се са раздадени и на православните братя.
Седмо Българският епископ Петър Богдан Бакшев пръв написва писмена история на Българските царства.
Осмо българите католици първи правят въоръжен опит за въстание против Османски поробител. За справка Чипровско въстание от 1686 г.
Девето стотици католически държави се молят всяка години за организирана визита при папата, а България, дори бидейки православна държав,а има своята, забележете ЕЖЕГОДНА среща със Светия отец, всяка година в дните около 24ти май.

Тук ще си позволя една вметка – още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидно обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представител на клира на православната църква.

Уважаеми г-н президент, ние българите католици най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност, то научава едновременно две неща:

1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си.

Така, пораствайки, детето се реализира като достоен християнин, пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата.

В една от речите си пред народа Исус Христос казва: „Кесарювото отдайте кесарю, а Божието – Богу“. Църквата ни учи на вяра, доброта, мир и разбирателство. Църквата ни умолява да показваме достойнството на християнската религия, като отдаваме това, което трябва да отдадем на държавата, по най-достойния начин, за да бъдем истински поданици на нашата държава.

Тук искам да ви разкажа една история. Първите християни не са имали празници. Не са имали Рождество Христово, нито Ивановден, Стефановден, Игнажден и т.н. Първите Християни са празнували два празника. Великден през седмицата и по един особен начин Великден през годината. За това за нас християните не Коледа, а Великден следва да бъде най-светлият християнски празник. За нас католиците все още е така. За голяма част от нас празникът започва още от четвъртък преди Великден и трае и до понеделника след Великден.

Както по-горе изтъкнах, Нашият Спасител Исус Христос ни е посъветвал да отдадем „кесарювото – касерю“, но как това да стане, ако в същия момент трябва да отдадем „Божието – Богу“?!

Уважаеми г-н президент, през почти всички 1300 години от своето съществуване, с изключение на едни специални 45 години, България се е славила със своята религиозна толерантност. За справка: българските евреи, по времето на Втората световна война; отношенията между обикновения мюсюлманин и обикновения християнин по времето на турското робство, които по всичко личи са се запазили и до днес; преминаващите през нашите земи рицари тамплиери и отношението към тях, като изключим едно по-специално преминаване.

Сега, когато по всичко личи, че благодарение действията на правителството сме накрая на тази ужасна епидемия, която ни донесе толкова много страдание, ние българите католици не искаме нищо повече от един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Настойчиво моля сменете датата на предстоящите парламентарни избори.