КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин за нормален живот

0
40
доходи
Пламен Димитров, председател на КНСБ

Ръстът на цените при храните и горивата са причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от синдиката

1103 лева са нужни на един възрастен човек в България, за да преживява, обявиха от КНСБ. „Миналата година през декември сумата беше 1047 лева, тоест 56 лева повече за един самотно живеещ работещ българин е сега – 9 месеца по-късно“, заяви президентът на синдикалната организация Пламен Димитров, цитиран от Дарикнюз.

От КНСБ съобщиха още, че в момента, за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева.

„Миналият декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компесаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се“, категорични са синдикатите.

Ръстът на цените при храните и горивата са причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от организацията. По техни изчисления над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.

„През зимният период 27,5 от населението не може да подържа дома си достатъчно топъл, сочат данните на Евростат“, заявиха още от КНСБ. Това безспорно се отразява и на здравето на българите, убедени са те.