КНСБ: Скокък на цените ще изяде увеличението на доходите

0
67
Росица Макелова Снимка: Bulgaria ON AIR

Покупателната способност на населението намалява, твърдят от синдиката

Скокът на цените у нас вече е забележим и с просто око, а от КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

„Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява“, заяви пред Bulgaria ON AIR Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

ГЕРБ/СДС

„Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения“, добави Макелова пред Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.