КНСБ: 2376 лв. трябват на тричленно семейство за приличен живот

0
15
доходи
Пламен Димитров, председател на КНСБ

Близо 100 лв. струват само продуктите от малката потребителска кошница

2376 лв. са необходими месечно на тричленно семейство (двама възрастни и дете до 14 години) за приличен живот. Това е с около 400 лв. повече спрямо септември миналата година. За сам работещ трябват поне 1320 лв., което е с 217 лв. повече за година. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при обобщението на издръжката на живот. 1, 800 млн. работещи са под прага, необходим за нормален живот.

Основна причина за трудностите със сметките е поскъпването на природния газ – 5 пъти спрямо миналата година. От 1 юли цените на тока за домакинствата са скочили с 3,4%, на топлоенергията – с 39%, а на водата – с около 40%. Българите са поставени пред сериозни изпитания през предстоящите зимни месеци, казаха от КНСБ. 76% се притесняват как ще си плащат сметките, за 40% най-сериозният проблем е ценовият шок.

С 45% са поскъпнали най-необходимите стоки от малката потребителска кошница спрямо миналата година, обяви шефът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов. Ако за 20-те стоки миналата година са стигали 65 лв., то днес са необходими 95 лв. Сред тях са хляб, кайма, брашно, яйца. Да си купиш тези стоки в Хърватия и Румъния излиза по-евтино, обясни експертът.

За нас компенсирането на доходите с инфлацията няма алтернатива, обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.