КНСБ в подкрепа на строителния бранш: 100 милиона от дължимите средства са за заплати

0
61
Снимка: Труд

Според синдиката рискът от нереализирани строителни обекти в България нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди левове планирани инвестиции и до висок ръст на безработицата

„Влошената ситуация в строителния бранш поставя под риск упражняването на правото на колективно трудово договаряне на фирмено и отраслово ниво. Заявяваме, че сме готови да отстояваме нашите искания с всички позволени от закона средства, включително чрез протестни и стачни действия“. Това се посочва в декларация на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), изпратена и до медиите.

Декларацията, свързана със ситуацията в строителния бранш, е подписана от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ и Синдикалната организация в „Автомагистрали – Черно море“ град Шумен.

„Инфлацията вече обезцени доходите на работещите, които повсеместно губят покупателна способност, при това не от вчера, а в продължение на близо една година. Личната инфлация на работещите в строителния бранш, а и не само за тях, е много по-голяма от средната за страната. Тези хора не са спрели работа и изпълняват коректно и съобразно всички изисквания своите задължения“, пишат от КНСБ в протестната декларация.

Според синдиката рискът от нереализирани строителни обекти в България нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди левове планирани инвестиции, както и до висок ръст на безработицата сред българските строителни работници.

От неразплатените близо 720 милиона за извършени строително-монтажни дейности, около 100 милиона са дължими средства за работни заплати на работещите в засегнатите строителни фирми, посочват от синдикалната организация.

„Ситуацията е силно притеснителна и трябва да се говори за запазване на работните места, защото, ако дадените обекти не бъдат завършени в срок, държавата ще трябва да възстанови милиарди по европейските програми, а тежестта за това ще понесат работещите в отрасъла и всички български данъкоплатци“, пишат още от КНСБ.

От синдиката настояват за незабавно изплащане на средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация за покриване на кумулативната инфлация в страната.

Поради опасността от закриване на фирми и трайна загуба на работна ръка, настояваме за гаранции за финансова стабилност на българските строителни фирми, чрез продължаване дейността на всякакъв вид строителни обекти, се посочва още в декларацията.

Декларацията е изпратена до Мирослав Иванов, изпълняващ длъжността председател на Народното събрание, премиера в оставка Кирил Петков, министъра на финансите в оставка Асен Василев, министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Българската браншова камара.