Комисия за „Росенец“ ще има, но тя няма да проверява изливат ли се фекалните води от вилата на Прокопиев в морето

0
151
аватар
Росенец

Против лицемерието сме, заяви Йордан Цонев от ДПС

Комисия за „Росенец“ в този парламент ще има, решиха депутатите след близо два часа остри спорове и дебати по темата. „За“ създаването на комисията бяха 193 депутати, „против“ – един, 12 се въздържаха. Калоян Янков от ДБ стана неин председател, а Светослав Колев от ИБНИ негов заместник.

Предложението за комисията бе на „Демократична България“, чийто лидер Христо Иванов дебаркира миналото лято с гумена лодка край летните сараи на Ахмед Доган, недопуснат на плажа от гардове на НСО, които пък предизвикаха скандал с поругания от тях български национален флаг.

Задачата на комисията ще бъде да провери има ли незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, намиращ се в района на нос „Чукалята“ край Бургас.

Комисията ще работи три месеца и е на паритетен принцип – по двама народни представители от група. Депутатите в нея трябва да установят дали има нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти в лесопарк „Росенец“, отговорността на компетентните органи, които е трябвало да премахнат незаконните постройки, както и да им се потърси отговорност. Комисията ще проучи също действията на НСО на 7 юли м.г.

Според Христо Иванов създаването на комисията не е просто заяждане с почетния председател на ДПС, който, смята депутатът, „се е оттеглил в една „скромна“ виличка и гледа биокраставици“. „Не може да има частна собственост в морето, това е забележително постижение на паралелната власт“, посочи още Христо Иванов от парламентарната трибуна и определи мястото като „анклав в българския законов суверенитет“.

От ДПС обаче поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и тя да направи проверка и на защитената територия на полуостров „Буджака“, намираща се в териториалния обхват на Созопол, където собственик на къща е Иво Прокопиев.

От ДПС настояваха да се провери даже и дали фекални води от имота се изливат в морето.

Имотът на Прокопиев в местността Буджака край Созопол Снимки: ПРБ

Искането обаче беше отхвърлено. „Ние сме за разкриването на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието“, посочи депутатът Йордан Цонев, според когото, ако бъде проверен само единият казус, това би било проява на двойни стандарти.

„Темата е действия и бездействия на органите по повод лица. Медийният магнат, монополист и олигарх упражнява сериозна власт в последните 25 г. в България. Това не е тайна, както и политическият му инженеринг относно партии, включително и във вашата. Тази тема ще я доказваме. Най-емблематичният пример за дълбоката държава е Иво Прокопиев, ще го докажем.

Знаете ли, че докато вие мирните граждани бяхте от едната страна на Росенец, то от другата страна бе футболна агитка, пратена от един олигарх. Да, искаме разследване на действията на МВР, НСО, by the way, на вашия любим език, се ръководят от президента на страната. Да попитаме държавния глава защо неговите хора поругаха българския флаг. Не ние сме го наредили, допълни депутатът от ДПС.

Само 28 народни представители обаче подкрепиха при гласуването разширяването обхвата на комисия „Росенец“ с това да изясни строежът на олигарха Иво Прокопиев, което поиска ДПС.