Константинова уволни ръководството на „Български пощи“

0
153
Калина Константинова Снимка: БНТ

Тя ще представи временното ръководство в сряда

„Назначаваме нов екип на „Български пощи“, който ще изпълнява длъжността временно до провеждане на конкурсите за смяна на ръководството на дружеството“. Това каза на брифинг вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Тя ще представи временното ръководство в сряда.

„Като принципал на „Български пощи“ днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите. Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век“, заяви Константинова.

Пощите на практика не работят през последните 2-3 седмици.

„След кибератаката спасителната операция вече започна“, каза още вицепремиерката. По думите й за 2020 година загубите на пощите са в размер на 13 млн. лв., въпреки че са били планирани печалби от 100 000 лв.

Тя обясни, че пощите имат едва 2% пазарен дял от куриерските услуги, нямат услуга за доставка до дома, а половината от пратките не пристигат навреме.

“Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял. Но ръководството на пощите не е сменяно в последните 6 години”, каза Константинова.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че агенцията е била уведомена за атаката от “Български пощи” на 16 април, но е знаела 12 часа по-рано.

“Те отказаха нашата помощ с мотива, че сами ще се справят с проблема. Ние заедно с МВР и Министерството на електронното управление предприехме действия по максимално бързо възстановяване на основните функции на пощите и установяване на причините, довели до въпросния инцидент”, обясни Тончев.

Председателят на ДАНС заяви, че една от възможните причини за кибератаката е конфликтът между Русия и Украйна.

“От началото на ескалацията на конфликта между Русия и Украйна, голямо количество инструменти за кибератаки се предоставят свободно във форуми и платформи заедно с инструкции за използването им. Тези инструменти се използват както от поддръжниците на тези страни, така и от криминални елементи”, поясни той.

ИТ експертът и съветник в кабинета Васил Величков, потвърди тезата на Тончев за това, че атаката е дошла от Руската федерация.

“Вирусът и зловредните инструменти имат ясно изразен почерк на произход от Руската федерация, както и използваните техники за проникване и за цялата подготовка на атаката също носят почерка на Русия”, поясни Величков и категорично заяви, че “ние не преговаряме с терористи” и България няма да плати откуп, с който да получи ключ за връщане на данните.

“За миналата година 36% от организациите, станали обект на такава кибератака, са платили откуп. Само 8% от тях са получили ключ, с който да си върнат данните”, обясни експертът.

Възстановени са международните пратки и изплащането на пенсиите, каза още Величков. Функциите, които не могат да бъдат възстановени са проследяването на пратки в страната и плащането на сметки. До дни се очаква да заработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли лични данни, стана ясно от брифинга. Част от архива на „Български пощи“ обаче вероятно ще бъде загубена.

Подобни атаки в последните 2 месеца са организирани и срещу гръцките и холандските пощи.