Костадин Ангелов към Стойчо Кацаров: Вие имате принос за недоверието на българите към ваксините

0
329
Костадин Ангелов Снимка: Dnes.bg

Как подготвяте здравната система за новата вълна – като взехте парите на болница „Света Анна“ за скенер ли, попита бившият здравен министър

„Когато имаше промени в МЗ и когато министърът каза, че има притеснения в качеството на ваксините – това разколебава българските граждани, по отношение на ваксинационния процес, вие имате принос това да е така“, каза депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов на здравния министър Стойчо Кацаров в парламента.

По отношение на ваксинирането на хората над 60 г. Ангелов също нападна служебния кабинет, заявявайки, че Стойчо Кацаров е направил едно голямо нищо и е разколебал младите хора да се ваксинират преди идването на летния сезон“.

Той посочи, че постът на служебен здравен министър е изисквал широка мащабна кампания, а ваксините са били осигурени. „Впечатление прави и яростната критика към лекарите, че не сме се били ваксинирани, макар да не сме стигнали стойностите на ЕК, ние постигнахме 62% и лекарите в България са ваксинирани, уточни Костадин Ангелов.

По думите му новия план на МЗ и Стойчо Кацаров за борба с пандемията е на 80% изграден на техния план, т.е. на плана на предишното управление в МЗ.

„Самият вие не спазвате предложения от вас план, което е алогично и разбираемо за мен“, добави той.

Ангелов коментира и „изречените лъжи от трибуната на НС“: Не виждам каква е подготовката на здравната система и по какъв начин я подготвяте, но необяснимо е, че в „Св. Анна“ са взети парите за скенер, а тя има нужда от този скенер за лечение на пациенти с ковид. По отношение на жертвите по време на коронавирус и твърдението ви, че в България са загинали повече отколкото по време на Втората световна война, ако вземете в САЩ, ще видите, че и те са повече отколкото по време на Втората световна война“.

От парламентарната трибуна Стойчо Кацаров отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че при служебното правителство ваканционният процес се е забавил. Той предостави данни 74 дни преди 10 май и 74 дни след това:

„Oт 28 февруари до 25 май са ваксинирани 794 000 души. От 13 май до 25 юли са ваксинирани 966 000 души. 170 000 души повече са ваксинирани, когато служебното правителство се е занимавало с този проблем. Със завършени ваксинации са 300 000 в предходния период и 500 000 в сегашния. Средно на ден преди това са ваксинирани 10 741 души, след това 13 065 души. Следователно твърденията колко са зле нещата след 10 май не отговарят на истината“, каза Кацаров.

Той обаче не каза, че почти до края на април в страната, а и в целия ЕС нямаше достатъчно ваксини. А когато имаше достатъчно, при предишното правителство се ваксинираха по 35 000 души на денонощие, а при служебното правителство по 10 000.