Костадин Ангелов в парламента: Палехте маски, казвахте, че няма вирус, наричахте лекарите престъпници. Сега сте загрижени

0
247
Костадин Ангелов Снимка: МС

Министърът носи отговорността за управлението на здравната криза, а не щабът, който е съвещателен орган към премиера, поясни пред депутатите той

Палехте маски и казвахте, че няма вирус, сега сте загрижени за здравето на хората, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от парламентарната трибуна, а повод за изказването се превърнаха коментарите на партийци от петорната коалиция за закриването на Националния оперативен щаб /НОЩ/.

Докато Ангелов се качваше на трибуната, депутатите викаха „Оставка!“, съобщава „24 часа“. „Тя оставката е подадена“, отвърна Ангелов.

„Слушах всичко, което се каза за щаба. Гледах много внимателно загрижеността на всеки от изказалите се. Не разбирам едно – когато се говори за загриженост на здравето на всички, кога сме истински? Когато говорим от трибуната, или когато стоим в залата без маски. Ето, например, г-жо Дончева, вие неправилно си носите маската. Тогава за каква мисъл за здравето на гражданите говорим“, попита Ангелов.

„По отношение на НОЩ и отговорността за здравето на всички българи. Предизборната кампани свърши преди седмица. Част от вас гориха маски, наричаха докторите престъпници, казвахте, че няма такава пандемия и сега мен ме е срам като лекар. По отношение на законноста и отговорността ясно и точно е записано в закона – министърът носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към премиера. Той не предлага и мерки. За каква законност говорите, след като не спазваме законите в страната? Днес дадохме брифинг пред обществото и ще продължавам да го правя, защото съм отговорен лекар. Справихме се и с третата вълна“, каза Ангелов.

„Българското здравеопазване и лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен лекар, генерал, способен да взема трудни решение в трудни времена. Когато виждаме решенията на третата вълна, лесно е да правим декларации от трибуната“, продължи Ангелов.

Той попита къде са били депутатите при втората вълна, когато в болниците не е имало въздух? „Някои от вас разправяха колко е лесно и влизаха в отделенията да си направят снимка“, припомни Ангелов. Подчерта обаче, че лекарите добре помнят кой им е помогнал – дал им е достойно заплащане, маски и дезинфектанти.

„Управлението на държавата изисква нещо много важно – коронакризата е най-важното нещо, което стои пред българския народ като изпитание и подобен тип изказвания, които подлагат на съмнение доверието в институциите и лекарите няма да доведат до нищо хубаво. Вчера много пъти казвахте, че „Съединението прави силата“, но доказвате друго. И ако аз като лекар съм свикнал да работя в екип, знам, че само екипната работа може да спаси пациента. Докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят България“, настоя Ангелов.