Костадин Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

0
124
Костадин Ангелов Снимка: Dnes.bg

Беззакония нека те да си вършат, ние няма да го правим, коментира премиерът Борисов

„Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“, каза здравният министър Костадин Ангелов. Той бе на среща на министри в дома на премиера Бойко Борисов.

По думите му тази ваксина е препарат, който не е медикамент, и се използва за профилактика. „За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС“, подчерта той.

Вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. „Продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на юни може да постигнем колективен имунитет, ако продължим с този темп на имунизация“, посочи здравният министър.

„Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. Дотогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.