Костадинов: Който състави правителство, се погребва жив

0
44
Костадин Костадинов

Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация, казва лидерът на „Възраждане“

Имаме изключително ниска избирателна активност – 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира – това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите.

Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация, коментира Костадинов и посочи, че всички губят гласове.

Според него има два възможни сценария – създаване на правителство, което ще отложи неизбежния край на тези, които влизат в него, и вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори октомври-ноември:

„Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив. В трипартиен или четирипартиен формат кабинетът ще представлява не повече от 15% от българските граждани с избирателни права“, коментира лидерът на „Възраждане“:

„С оглед на ситуацията в момента в парламента – националният парламент, имаме два възможности сценария оттук насетне. Единият сценарий е съставяне на правителство, което ще отложи, може би до някаква степен, неизбежния край на тези, които влизат в него.

Който влезе в такова правителство, на практика са погребва жив. И то ще бъде с още по-тежък край от сглобкаджийското правителство, което издържа 9 месеца. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври-ноември“.

Минималната цел за трима депутати в Европейския парламент е постигната, но това далеч не ни задоволява, изтъкна още Костадинов.

Резултатите им на вота за Народно събрание повтарят тези от предишния път, но не са доволни, защото си поставят по-големи цели.

За приоритетите на европейско ниво Костадинов подчерта, че основна цел е България да не бъде въвлечена във войната в Украйна.

„Пред „Възраждане остава основната цел да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна“, заяви Костадин Костадинов.

Той уточни, че новата формация „Величие“, която, по всичко личи, ще участва в 50-то НС, не е заплаха за тях: „Влизането в парламента ще позволи да паднат много бързо маските. Те са за категорично членство на България в НАТО и ЕС, за подкрепа към Украйна, избирателите им ще бъдат излъгани“, смята Костадинов.