Красимир Ципов, член на ЦИК: Никой не дава адекватен отговор откъде са тези машини

0
151
Членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ развенчаха твърденията на Сиела.

И ЦИК не знае къде са машините и колко са. Компетентните органи не направиха никаква проверка, добави той

Последните 10 дни станахме свидетели на нещо, което внася сериозни притеснения за това как ще протекат изборите. В ЦИК се поставят на обсъждане въпроси, а после говорителите излизат и казват други неща. Вече машините, които станаха са близо 600 и никой не дава отговор от къде са тези машини“, заяви Красимир Ципов от ЦИК.

Той заяви, че избори в неделя ще има и призова хората масово да излязат и да гласуват, за да се предотврати възможен сценарии на тези, които не искат в България да се произведат честните избори.

Членовете на ЦИК бяха категорични, че решението на ВАС не е забранило да се броят контролните разписки, а че няма да се зачитат при резултатите, но не пречи да се прави проверка. От ЦИК недоумяват какви са тези ремонти на машини и как ще се подменят устройства в деня на вота, при положение, че в закона ясно е записано, ако машината откаже, то се преминава на хартиен вот.

Проблема е, че и ЦИК не знае къде са машините и колко са. Компетентните органи не направиха никаква проверка. Вместо да се занимаваме с организацията на изборите, ние пише писма до МВР и ДАНС да охраняват машини, които никой не знае какви са“, заяви още Ципов.

На въпрос, че „Сиела Норма“ твърдят, че изникналите снощи машини са тези намерени преди дни на Летище София, членовете на ЦИК заявиха, че те би трябвало да са задържани от ДАНС и реално никой не е наясно какво се случва.

Най-безумното нещо, което чух, е че машините се нуждаели от щипки. Ами те ако нямат 1000 щипки, искат да вземат готова машина, за да й вземат щипките. От ДАНС получихме писмо – питайте прокуратурата. Това нормално ли е?“, възмути се Димитров от ЦИК.

В същото време Бойко Рашков пряко се намесва в изборния процес, правейки списъци за гласуване.

Въпреки, че не е имало писмо и разрешение от страна на ЦИК, машините за гласуване са били изпратени в чужбина. „Явно частната фирма е дала санкция“, заявиха членовете на ЦИК.