Борисов в Бургас: Като няма ротация, няма да има и правителство. Не можем до безкрай да слушаме ултиматуми

0
234
Борисов в Бургас.

Мобилизирайте се и ни дайте сила, за да направим нещо повече за вас, обяви лидерът на ГЕРБ

Изборна победа е задачата, която постави и пред структурите на ГЕРБ в Бургас лидерът на партията Бойко Борисов. За нов мандат като кмет на града се бори Димитър Николов.

„Мобилизирайте се и ни дайте сила, за да направим нещо повече за вас“, обърна се Борисов пред стотиците симпатизанти и привърженици на партията в Бургас.

Бившият премиер припомни, че по 3 млн. туристи са кацали на летището. „Културният туризъм е изключително важен. Гърция, Италия и България са с това богатство. Споменете си по „Дискавъри“ за подводните съкровища в региона. Колко направихме за подводната археология… Какво се направи докато ни нямаше?“, попита той.

Борисов иронизира и атаките от (не)коалиционните партньори. „Колегите са доста нервни. Ходейки по места, хората ги питат за тия няколко години кои проекти са започнали. Надявам се да размислят и утре да отхвърлим ветото на президента, за да влезе в сила енергийният закон и да се обнародва във вторник. На всички приятели които работите там – никой не прави нищо целенасочено“, каза той. Борисов се обърна към работещите в бургаската рафинерия и подчерта, че би разбрал недоволството им, ако заради свръхпечалбите си „Лукойл“ им бе вдигнал заплатите двойно и тройно. „Ние искаме само да си внесат данъците и да се обложи печалбата, която имат благодарение на българската държава. Не участваме в преговори за продажби, а и нямаме информация за това“, увери лидерът на ГЕРБ.

„Ние сме известни със своята благодарност и памет. Нашите герои стават такива като умрат. Не обичаме някой да направи нещо хубаво, трябва да го отречем. А после съжаляваме“, отбеляза с огорчение Борисов. И съжали, че така, както сме разбили националния отбор по футбол, същото сме направили в политиката – „охулихме си звездите, дойдоха нови, резултат няма“.

Борисов обясни, че в името на българите дори хора, които не са приятели, могат да направят много в държавното управление. И даде пример за сътрудничеството си в Валери Симеонов. По негови предложения се направила оградата с Турция, за да се охранява границата. „Дойдоха премиери от Европа да цъкат с език. Нула миграция“, доволен бе той. И за пътя до Слънчев бряг настояваше много, точете още той.

Борисов се надява да не се сбъднат прогнозите му, че България я очакват тежки времена. Припомни, че правителствата му са направили много за общините през ПМС на кабинета. „Сега има над 5 млрд. дефицит, ще вземем още 5 млрд заем. Похарчени са парите, за да сме популисти и да изглежда добре. ЕК праща авансите, да се съфинансират проекти, но те са извадени и похарчени, След година комисията ще пита за парите и ще трябва да ги вадим от бюджета. Но той ще е над 10-12 дефицит. Асен Василев трябва да е магьосник да се справи със задачата си“, притеснен е бившият премиер. Затова и било нужно да има правителство.

„Отново държавата е разделена на 3-4. От една страна президентската институция, от друга кабинетът, от трета – ние, четвърта – опозиция, пета – олигархията, която е доста силна. А на НС пише „Съединението прави силата“, припомни Борисов.

Той се възмути, че в момента всички нервничели и поставяли ултиматуми. „Като няма ротация, няма да има и правителство. Може би имат друг изход. Не можем до безкрай да слушаме ултиматуми. Станахме първи на изборите, дадохме мандата, съгласихме се на ротация. Сега те: „Ние ще казваме.“ Да видим“, предупреди той ПП-ДБ. Но подчерта, че сега поне е ясно ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са евроатлантици и от другата страна са „другите, с президента“.

Според него оптимизъм може да има ако резултатите на ГЕРБ са по-добри. „Тогава ултиматумите увисват във въздуха. Иначе ще превърнете ОбС в това, което е държавата. Само от вас зависи, амате ден-два, говорете с приятелите си“, надъха той присъстващите.

Борисов отчете и приноса на кандидатите за общински съветници, които са назад в листата и са с малки шансове да бъдат избрани. Те са верни на партията, даже са по-ценни, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Предвид военните сблъсъци между Русия и Украйна, Палестина и Израел, Борисов отбеляза, че никога не сме били по-близо до глобален военен конфликт. „Нищо добро не чака света. Истински се надявам дипломатите да намерят разумно решение“, каза той.

Преди посещението си в областния град Борисов мина и през Поморие. „Иван Гайков е силната кандидатура на ГЕРБ Приморско за кмет на общината! Заедно със силния отбор зад себе си, Иван ще продължи да се грижи отговорно за Приморско и да го развива като привлекателна дестинация за туризъм и бизнес. С подкрепата от държавата Приморско ще продължи да бъде и добро място за живеене“, написа той във фейсбук.

Борисов посети и новообновената църква в Созопол „Св. Св. Кирил и Методий“, за която правителството на ГЕРБ е дало над 1 млн. „Църквата е възстановена, конструкцията в укрепена, иконостасите са реновирани. Това правехме ние – строяхме църкви, манастири, джамии, католически храмове. Построеното от нас ще остане!“, категоричен бе бившият премиер.