Кунчев: Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата ковид вълна

0
44
Ангел Кунчев Снимка: МС

През октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост, прогнозира главният здравен инспектор

Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19,  каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

Очакванията ми са, че през октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост. Фактът, че има близо 3 хиляди болни и нараства броят на починалите е притеснителен, добави още Кунчев. Не сме в много бурен ръст, какъвто се наблюдава в Румъния и Унгария, но и очевидно не сме и в платото, което очаквахме, така че през този месец ще стигнем максимални нива и след това се очаква да има нормализиране, посочи още той.

При близо 700 хил. ученици в България тази циркулация на вируса, която е в обществото, ще се пренесе и в училище. Към момента циркулацията в училище е по-ниска от средната в обществото, каза Кунчев.

При много добро спазване на мерките няма да се получи кой знае какво повишаване на обмена на вируси в училищата. Разбира се, случаи на COVID-19 ще има и сред учениците, и след учителите, убеден е той.

Продължават да се получават потвърждения, че делта вариантът засяга по-ниските възрасти, не че е чак толкова по-опасен и, че по-лесно се предава. Това води до по-голям брой хора и се създава впечатление, че е по-тежко, но като протичане не е по-тежко, просто засяга повече хора, заяви Кунчев.

Той посочи, че места в болниците все още има.