Кунчев: Новият делта вариант на коронавируса ще бъде доминиращ в Европа

0
56
Доц. Ангел Кунчев Снимка: МС

Той е с 60% по-заразен, твърди главният здравен инспектор

„Нещата са ясни, новият вариант, който ще заразява е индийският делта вариант. Той ще бъде доминиращ в Европа. Появата на положителни проби на делта вариантът на Ковид в България е част от общия процес на развитие на епидемията в Европа. Този процес ще продължи“. Това обяви на извънредна пресконференция държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За новия вариант е характерно, че засяга по-ниска възраст.

„Всичките 7 проби у нас са от хора на възраст 30-50 години. Няма доказателство, че протича по-тежко, въпреки че има и подобни изследвания по света. 60% е по-заразен, това го прави толкова бърз в разпространението, но вече имаме по-подготвена здравна система“, коментира той.

„Ако искаме да бъдем максимално подготвени, трябва да имаме максимален имунитет“, подчерта Ангел Кунчев.

По-рано днес беше съобщено за 7 заразени с индийския вариант на коронавируса, работещи в столичния електротранспорт. Установен е и първи случай на южноафриканския щам на ковид-19 у нас (щамът бета).

„Ваксините предпазват от тежко протичане и смърт. Очевидно ще има и случаи на заразени имунизирани, но ще го карат по по-лек начин. Ако прилагаме мерките, които досега са познати, те ще бъдат ефективни и за индийския вариант“, категоричен е доц. Кунчев.