Лавров: Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до 9 май

0
109
Сергей Лавров

Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата, твърди руският външен министър

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви външният ѝ министър Сергей Лавров, съобщи БГНЕС.

В разговор с италианската „Медиасет“ Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената „специална военна операция“ навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили – включително тогавашния Съветски съюз – през 1945 г.

„Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата“, заяви Лавров в интервюто.

„Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал“, добави той.

Русия обикновено отбелязва Деня на победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

Но тази година честванията ще се проведат на фона на кървавата война на Москва в Украйна, която Путин оправдава с твърденията, че бившата съветска страна се нуждае от „денацификация“.

„Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума“, каза Лавров.

Хиляди цивилни граждани бяха убити, а милиони бяха разселени от руската инвазия, която започна на 24 февруари.