Русия е изтеглила корабите си от българската зона в Черно море

1
174
Адм. Емил Ефтимов

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО, коментира адмирал Ефтимов

В момента в българската икономическа зона в Черно море няма присъствие на руски военни кораби. Това потвърди началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Сливен, където заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев участваха в церемонията по откриване на реновираното инфекциозно отделение на военна болница, която е филиал на ВМА – София.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО, коментира адмирал Ефтимов:

„Ние засилихме наблюдението в тези морски пространства, след това се предприеха и мерки в колективен формат, т.е. беше повдигнат въпросът на ниво НАТО, за да получим подкрепа на ниво на ситуационната осведоменост. Оттогава не сме наблюдавали влизане на руски кораби и наближаване в тази зона. И го потвърждавам към настоящия момент“.

Адмирал Ефтимов коментира и кадрите по обезвреждането на дрона, открит край Тюленово, действията на екипа, човекът с потника и цигарата, предаде БНР.

„Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това, че военнослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно.

Другата седмица съм във Варна, имаме мероприятия по Черноморието, ще говорим с момчето. Ако заслужава награда – ще изпушим по една цигара с него и ще го наградим.

Ако има нещо да го правим, пак ще изпушим една цигара. Надявам се да си е направил личните изводи“.

Все още се изяснява произходът на дрона.