Антон Тодоров: Началникът на кабинета на президента пробутва фалшификати

Той отговаря на писанията на Иво Христов

0
269
бсп
Антон Тодоров

Не мога да си представя президента Радев да получи едновременно съгласие от ЕК, Русия и Турция за „Турски поток“, пише той

 

Началникът на канцеларията на президента Иво Христов е „коментирал“ вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в Москва. Забелязал съм, че неговите коментари имат един структурен недостатък – в тях не се държи на фактите. Така политологът Антон Тодоров коментира във Фейсбук писанията на Иво Христов по повод визитата на премиера Борисов в Москва. Ето какво написа още Тодоров:

Иво Христов сякаш съществува единствено, за да ни доказва колко вярна е мисълта на Жозеф дьо Местр, че ”фалшивите тези са като фалшивите монети – сечени от големи престъпници, но употребявани от почтени хора, които затвърждават престъплението, без да го съзнават“.

Да видим кой и как сече „фалшиви монети“ и ги пласира на нищо неподозиращата публика:


1. Според Христов, българските медии угоднически били внушавали, че „Турски поток“ едва ли не завива към България. Г-н Христов, обвиненията в слугинаж към българските медии е скандално и не може да бъде оправдано с нищо. А и внушенията на медиите няма как да са функция на изпълнителната власт.
2. Да се твърди от Иво Христов, че договорената от Борисов втора точка за вход на газ през „Турски поток“ и захранване оттам на европейския газов хъб „Балкан“ е блъфиране, е нещо повече от престъпление. То е най-груба грешка. Като франкофон Христов би трябвало да се сети на чии думи правя парафраза. Много близък е бил с Наполеон – нали брадясалият виц за Живков и Наполеон би трябвало да придаде интелектуално отполиране на, иначе, доста несръчния му постинг.
3. Началникът на канцеларията на Румен Радев би трябвало да се информира задълбочено какво пишат руските медии по казуса, а не да обвинява косвено в слугинаж и тях. И понеже явно си е спестил това усилие, то без да се щадя, ще се опитам да запълня тази функционална небрежност, която е недопустима за човек с неговото положение. А и в тях нееднократно се очертава как се е стигнало до това решение, вкл. чрез договаряне с Турция в лицето на нейния президент Реджеп Тайп Ердоган. Може ли някой да си представи Румен Радев, който подготвя, представя по подходящ начин пред ЕК проекта за продължаване на „Турски поток“ през България и накрая получава синхронизирано съгласие от ЕК, Путин и Ердоган, че приемат да се промени първоначалния проект на „Турски поток“ с оглед на БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС. Аз не мога да си го представя.

– „Комерсант“: Турски поток ще премине през България https://www.kommersant.ru/doc/3644498
След преговори с Борисов Путин се е съгласил „Газпром“ да проучи в практически план прокарването на втора тръба от „Турски поток“ от Турция към България, като по този начин най-логичният от гледна точка на инфраструктурата маршрут за „Турски поток“ – България, Сърбия, Унгария – получава одобрение на най-високо политическо равнище. Днес на пресконференция говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен заяви, че еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за създаване на регионален газов хъб:
„На въпрос за транзита на руски газ в Европа тя отговори:“ Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България.“

– „Росийская газета: Русия и Турция подработват варианта за продължаване на „Турски поток“ в България
https://rg.ru/…/tureckij-potok-mozhet-dojti-do-bolgarii.html
В тази публикация много прецизно са предали какъв беше смисълът на уточнението на Дмитрий Песков, говорителят на руския президент. А то не беше, че няма нищо договорено, както Иво Христов твърди, а че срещата Борисов-Путин не е имала за цел конкретно договаряне на детайлите по този казус.

президент
Иво Христов

„Нямаше и възможност на преговорите между руския президент и българския премиер-министър да се договаря това“. Казано е ясно – форматът на тези преговори е друг, той няма пряк бизнес характер. Всичко, свързано с бизнес измеренията на договореното ще се извърши от съответните министри и ръководителите на стопанските структури от двете страни, ангажирани в проекта.
– Пред руския сайт РБК https://www.rbc.ru/polit…/…/05/2018/5b0ea2d69a7947121e8fc6d0 руският експерт Алексей Гривач ясно описва, че България е гарантирала построяването на необходимата инфраструктура на своя територия за по-нататъшно разпределение на доставения по „Турски поток“ газ. Нека припомним на Иво Христов, че в газопреносната и разпределителна система на страната през последните няколко години са вложени стотици милиони евро, а България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система – 80% от всички компресори на Балканите. Всички компресори на наша територия са американски и са най-добрите като качество.
– руският сайт „Газета“ пък повдига ключовия въпрос за точката, където втората тръба от „Турски поток“ ще излезе на територия на страна от ЕС. И тази точка ще бъде в България, което според експерта Алексей Антонов създава възможност за маршрут с най-голяма степен на изгода за бъдещите потребители на газ, транзитиран през страната ни – Сърбия и Унгария.

Конфуций казва, че мъдростта е умението да кажеш, когато трябва това, което трябва. В този философски ключ Иво Христов не е мъдър, но едва ли някой е и очаквал нещо подобно от него. Иначе знаем, че неговите опитности да скандализира здравия разум и поведение с думи и дела обикновено го изстрелват в „зеещите висини“ на публичното внимание, но точно по газовия казус от тях няма никаква нужда.