Лена наредила на столична община да вдига цената на билета за транспорт и да съкращава персонал

0
246
Георги Георгиев Снимка: фейсбук
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Председателят на СОС Георги Георгиев обяви, че прекратяват диалога с правителството

Столична община прекратява диалога си с правителството“, това заяви пред БНТ председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

Поводът за това решение е отказът на кабинета „Петков“ да отпусне допълнителни средства за градския транспорт в столицата. По думите на Георгиев вместо да се осигури финансиране от държавата на Общината е предложено съкрати и закрие автобусни линии, както и да се повиши цената на билета за градския транспорт.

Получихме едно писмо от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, която ни казва, че пари ще се получат срещу оптимизации и реформа. Тя ни препраща и писмо от началника на кабинета на финансовия министър Жана Тотева, която ни казва да повишим цената на билета“, каза Георгиев.

Председателят на СОС преди няколко седмици сподели, че лично Кирил Петков му е казал да се съкрати и персонал и да махнат линии.

Време е да съкратите персонал и да премахнете автобусни линии, които дублират метрото., казал Петков на Георгиев.

Такива линии в София няма!“, категорично заяви Георгиев.

Той припомни, че на бюджетна комисия март месец ни се обясни, че при актуализацията на бюджета юни месец ще се намерят пари за София.

Не това е нивото, на което трябва да се говори между кабинет и община“, заяви Георгиев и призова при актуализацията на бюджета да се предвидят допълнителни пари за София, защото градският транспорт има загуби от 143 млн. лв., които няма как да се покрият.

Големият проблем на транспорта в София е тези 230 до 330% поскъпване на горивата. Ние правим оптимизация всеки месец, но това е инфлация, на която никой не може да издържи. Вместо да помогне на близо 2 милиона българи, правителството щедро ни дава съвети да съкращаваме служители и разписания, като които знае, че няма да ги изпълним.“, категоричен е Георгиев.