Борисов към производителите на тютюн: Ще си вземете парите, България не е само на жълтите павета

Помоли ги да не затварят пътища

0
456
борисов
Бойко Борисов

В четвъртък във фонд „Земеделие“ взимаме решението с кметовете и областните управители, обеща той

„Ще направим така, че онези, които са садили и брали тютюна, да могат след четвъртък да си вземат парите“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с тютюнопроизводители. „България не е само на жълтите павета, където само да си правим гадости. Това са хора, които са отрудени в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари. Заслужават да им обърнем внимание. България е и тук. Ако не го разбират някои, аз го разбирам, защото навремето в този регион съм бил“, каза още премиерът.

Миналата седмица земеделски стопани от Североизточна България излязоха на протест заради неполучени от гръцка фирма суми за продадена продукция. Фирмата все още дължи над 1 милион лева. Стотици протестиращи блокираха главния път Шумен-Силистра в събота и заявиха, че движението няма да бъде пуснато докато при тях не дойде премиера Борисов или не получат гаранции, че ще се срещнат с него в близките дни.

В четвъртък във фонд „Земеделие“ взимаме решението с кметовете и областните управители. Те трябва да представят списъците и да ме уверят, че всичко в тях е истина. Има инструмент, с който можем да решим проблема“, увери Бойко Борисов. „Проблемът при вас е сътворен от частна компания. Моля да спрете да затваряте пътища защото хората там не са виновни с нищо“, призова той. Ако имахте проблем директно с държавата, гарантирам, че още днес той щеше да бъде решен, увери премиерът.

Пред Борисов от бранша се оплакаха също, че след като години наред са получавали сибсидии, без да бъдат облагани сега трябва да платят накуп налозите. „С данъчните проблемът е по-сложен и ще го обмислим. Може да се търси отлагане във времето“, каза Бойко Борисов.