Ликвидиран е лидерът на военното крило на „Хизбула“ при израелска атака в Ливан

0
83
Снимка: Bloomberg

Нападението идва на фона на опасенията от регионален конфликт

Ръководителят на военното крило на „Хизбула“ е убит при израелски удар в Ливан, съобщи източник от службите за сигурност, цитиран от АФП.

Военният началник, който „играе водеща роля в ръководенето на военните операции в южната част на страната“, е бил убит „при израелски удар“ в село Кербет Селм, на около десет километра от границата с Израел, каза служител, пожелал анонимност.

Това нападение идва на фона на опасенията от регионален конфликт, особено след смъртта на заместник-председателя на Хамас Салех ал-Арури и на шестима други лидери и ръководители на Хамас при удар, приписван на Израел на 2 януари.

Ударът беше насочен срещу офис на палестинската групировка в южните предградия на Бейрут, база на операции на Хизбула, която изстреля десетки ракети по военна база в Северен Израел в отговор.

В Бейрут ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Ливан не трябва да бъде „въвлечен в регионален конфликт“.

„Наложително е да се избегне регионална ескалация в Близкия изток, абсолютно необходимо е да не се допусне Ливан да бъде въвлечен в регионален конфликт“, заяви Борел, който се срещна с представител на Хизбула.

В резултат на насилието в Ливан са загинали повече от 180 души, от които над 135 бойци на Хизбула и повече от 20 цивилни.

В Северен Израел, по данни на израелските власти, са убити девет войници и петима цивилни.