Лилия Друмева: „Бивши хора“ е абсолютно мракобесен термин

0
165
Лилия Друмева Снимка: ПИК

Изказването на Рашков е безумно, казва председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“ пред Tribune.bg

– Какъв символ е употребата на понятието „бивши хора“ от вицепремиера Бойко Рашков?

– Абсолютно мракобесен термин. Това е недопустимо. Приемам го за реставрация в пълния смисъл на тази дума. Проф. Вили Лилков и журналистът Христо Христов издадоха такава книга „Бивши хора“. Аз бях на представянето ѝ и си я имам вкъщи, защото аз представлявам тези хора. Председател съм на Съюза на репресираните, разбира се, че не мога да нямам отношение към безумното изказване на вътрешния министър снощи.

Бих допълнила, че тези т.нар. „бивши хора“ бяха така великодушни да оставят такива като Бойко Рашков да живеят спокойно в годините на демокрацията, да утвърждават себе си, кариерите си, необезпокоявани от никого. И накрая след 32 години този господин си позволи отново да се обърне към „бившите хора“, та даже и да поиска да бъдат осветлени.

За какво да бъдат осветлени, извинете. Може би той трябва да бъде осветлен, може би неговата биография трябва да бъде осветлена, нали така, за да знаем кой кой е.

– Трябва ли да се поиска оставката му?

– Разбира се. Това е недопустимо. Това е обида към тези, които изстрадаха демократичните промени, към тези, които бяха причина те да се случат в България, към тези, които са причина България да е една просперираща демократична страна, въпреки твърденията на някои хора как сме били най-бедните в Европа и ни окайват всеки ден.

Вярно е сравнението с Европа, но след като комунистическите служби почти половин век ни докараха до този хал, а доларът беше 3000 лв., каква страна да бъдем. Вие виждате, че на всеки по-голям празник, когато се съберат повече почивни дни, София и по-големите градове опустяват. Беше ли възможно това, когато „бившите хора“ бяха в затворите и лагерите, когато бяха избивани без съд и присъда. Това искам да попитам вътрешния министър.

– Опит за реваншизъм?

– Простете за какво?! Ние не се разправихме с тях така, както го направиха в Румъния и в останалите страни от бившия Източен блок.

– Помирение с такива хора едва ли е възможно?!

– Помирение е възможно, когато има извинение. Какво осветляване иска вътрешният министър – тези, които са били по лагери и затвори, вече не са живи или са пределно възрастни!