Липсата на кворум провали гласуването за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

0
100
Снимка: НС

Гласуваха само 105 депутати

Само 105 народни представители участваха в гласуването за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер, а необходимият брой според председателстващият заседанието Кристиян Вигенин е минимум 121 депутати в зала.

Ситуацията се усложни, след като Росен Желязков от ГЕРБ предложи внесеното решение по казуса Пламен Николов да бъде коригирано с текста – „НС не избира Пламен Николов за министър-председател“.

„А ако пленарната зала го отхвърли, какво се случва тогава. Това е несериозно“, репликира предложението ген. Атанас Атанасов от ДБ.

Кристиян Вигенин от БСП, който ръководеше заседанието, коментира, че предложението на ГЕРБ коренно променя смисъла на вече изготвеното решение на казуса с Пламен Николов и няма да го подложи на гласуване. В отговор председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС го обвини, че ограничава правото на инициатива на народен представител.

Така при гласуването ПГ на ГЕРБ-СДС бе в зала, но не гласува и се стигна до ситуацията с липса на кворум, за да се приеме оставката на кандидат-премиера на ИТН.

Председателстващият Кристиян Вигенин даде 15 минути почивка и свика председателски съвет, за да се излезе от патовата ситуация.