Любомир Стефанов: При трети избори партията на Трифонов ще бъде изметена

0
323
Любомир Стефанов Снимка: БНР

Това правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата, смята политологът

Лозунгът за възстановяване на парламентаризма е тотално взривен. Това правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата. Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов за предложения от „Има такъв народ“ проектокабинет.

Трети избори биха били катастрофа и най-големият потърпевш ще бъде партията на г-н Трифонов, която ще бъде изметена от политическата сцена, заяви Любомир Стефанов.

Политологът оспори оценката на лидера на ИТН за „изумителна победа“ на партията на отминалите избори. „Бих го нарекъл по-скоро пирова победа.“

Една четвърт от парламентарните места при разпределението на мандатите не ти дава право да казваш държавата накъде да отива, подчерта Стефанов.

Ще падне „една гъста мъгла“ в пленарната зала, а след нея – още по-гъста мъгла, прогнозира политологът в предаването „Преди всички“.

„За мен е изумително, че не се е поучил от подобни нему популистки партии и движения, щъкащи и бъкащи в Европа“, отбеляза още Стефанов. По думите му ИТН произвежда потресаващ ефект за българската демокрация.

Г-н Трифонов екзотично ни замерва с послания, но да управляваш държавата не е като да изнасяш поредното вечерно шоу, коментира Любомир Стефанов –
Той не създава впечатление с поведението си, че разбира за какво става дума.“

Преподавателят смята, че предложенията на лидера на ИТН не са приоритети, а по-скоро „дъвки за широкото обществено мнение“. Политиката не е само фойерверки, коледни пожелания и гръмки изказвания, допълни Стефанов.

Политологът смята, че горещият картоф ще бъде оставен в ръцете на парламента, а президентът ще трупа рейтинг за изборите наесен.

Лесното решение е твърде спекулативно – президентът изчаква за пореден път нещата в парламента да се провалят, за да бута отново към служебен кабинет и президентска република, но това е твърде ексцентрична хипотеза, отбеляза още Стефанов.