Лозан Панов: Радев трябваше да положи повече усилия за кабинет, дори и с ДПС и ГЕРБ

0
195
мерцедес
Лозан Панов

Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата, казва кандидатът за президент

Кандидатът за президент Лозан Панов смята, че настоящият държавен глава Румен Радев не е положил достатъчно усилия, за да има действащо правителство. Той допусна, че е трябвало в преговорите между отделните партии да се включат и ГЕРБ, и ДПС, за да се намерят допирни точки дори не по всички теми.

Това заяви Панов в интервю за „Свободна Европа“, попитан дали е трябвало да има правителство след последните парламентарни избори, пише „Дневник“.

Председателят на Върховния касационен съд, който е в неплатен отпуск и е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“, не отговори почти на нито един въпрос конкретно – дали би останал в политиката след изборите („за всеки юрист има място под слънцето“), за коя партия ще гласува на парламентарния вот („за онези формации, които ме убедят в политиките, които изповядват и имат ясни визии за промяната на съдебната реформа“), посочва „Дневник“.

„Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата. Радев не положи необходими усилия да може хората да постигнат правителство и съгласие“, заяви Панов. Според него, за да има коалиция, трябва да се мине през много разговори. Попитан какво би направил в подобна ситуация, той заяви: „Бих се насочил към най-малкия, който може да намери допирни точки с по-големите“, без да назове коя точно формация визира. Според него е можело да има „разговори и дебати“ с останалите участници в парламента.

„Когато в парламента има различни формации, трябва и ГЕРБ, и ДПС да бъдат поканени – всеки да представи своите идеи, да намерят своите точки. Това е нормалният парламентаризъм – има разговори, дебат. После и правителство – ако не е възможно с тях, също са възможни варианти на коалиция. Има държави, които са изживели това, през което ние преминаваме“, заяви още Панов, цитиран от „Дневник“.