Лозарите блокират с трактори и коли 5 града в петък

0
104

Протестират срещу липсата на адекватна политика от страна на правителството към проблемите в бранша

От „Национално сдружение на българските лозари“ излизат на протест, като членовете на организацията от цялата страна ще блокират с трактори и коли важни пътни артерии на страната в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. Мероприятието ще се състои на 25.02.2022 г. (петък) и ще продължи два часа – от 08:30 ч. до 10:30 ч.

В съобщение до медиите те пишат, че на всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила.

Целта на протеста е управляващите в лицето на Министерството на земеделието и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗ ни бе обещана финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено.

Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото.

Конкретни настоявания:

– Субсидирането на българските лозари с 300 лв./дка за реално отгледано лозе;

– Смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното Красимир Коев и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор;

Отново бихме искали да припомним, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната“.