Лукашенко копира Радев: Крим е на Русия, планирам да го посетя

0
160
Александър Лукашенко

„Последният диктатор в Европа“ показа единомислие по темата с българския президент

Във вторник лидерът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че анексираният от Москва Крим е законна част от Русия, и добави, че планира да посети полуострова заедно с руския лидер Владимир Путин, предаде АФП.

Анексирането на Крим от съседна Украйна през 2014 г. и подкрепата на Русия за сепаратистите в източната част на страната предизвикаха тревога в бившата съветска република Беларус.

Лукашенко е подложен на огромен натиск да определи публично позицията си за Крим и досега до голяма степен не е изразявал ясно ангажиране с Кремъл по въпроса.

Изявлението на Лукашенко пред руската държавна информационна агенция РИА Новости беше едно от най-ясните му досега относно статута на полуострова след превземането му от Русия. „Всички разбрахме, че де факто Крим е на Русия. След референдума Крим стана и де юре на Русия“, е цитиран Лукашенко.

Беларуският лидер заяви, че планира да посети Крим и пътуването му ще бъде равносилно на признаване на полуострова за руска територия.

„Имаме определена уговорка с Путин, че ще посетим Крим“, заяви Лукашенко пред РИА Новости, като настоя, че има пълното право да отиде там заедно с руския президент. „Това е и моят Крим“, добави той.

Лукашенко заяви, че сега чака подробности за пътуването от Кремъл.

Москва превзе Крим през март 2014 г. след референдум, осъден от Киев и Запада като незаконен и последвал въстание в Киев, което свали от власт проруския лидер на страната.